Amenintarea terorista, careia media si societatea trebuie sa ii faca fata, nu are un chip sau o tara anume si uneori, pentru jurnalisti, chiar politicile anti-terorism devin provocari, a apreciat Erik Bjerager, vicepresedinte World Editors Forum, in cadrul conferintei "Protectia jurnalistilor si libertatea presei", desfasurata joi la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

"Ne luptam cu teroarea insasi si cu frica de teroare", a spus jurnalistul danez.

El a subliniat ca scopul atacurilor teroriste este "sa distruga societatea din interior", atragand atentia, in context, ca jurnalistii trebuie sa isi asume rolul de a informa cu si mai multa seriozitate.

"Trebuie sa evitam sa cream isterie, dar sa relatam marile evenimente ale actualitatii", a spus Erik Bjerager.

Vicepresedintele World Editors Forum a adaugat ca "unele media au avut mai mult succes in a reusi sa faca asta decat altele".

"O parte a lumii a cedat din cauza lipsei de acoperire a evenimentelor de catre media independente", a precizat el, amintind de atacurile sangeroase impotriva jurnalistilor, inclusiv cel de la publicatia Charlie Hebdo.

Potrivit lui Erik Bjerager, atacurile respective ne-au facut 'dureros de constienti' de lucrurile cu care s-au confruntat jurnalistii. De asemenea, el a povestit ca redactia din Danemarca unde au fost realizate caricaturile profetului Mahomed a devenit, din cauza masurilor de securitate, "o fortareata".

"Unii jurnalisti sau editori trebuie sa isi traiasca vietile in secret, cu servicii de protectie", a spus Bjerager, adaugand ca aceste masuri sunt "o povara financiara" pentru redactii.

Dincolo de amenintarea directa, a spus vicepresedintele World Editors Forum, legile anti-terorism ajung sa fie indreptate chiar impotriva jurnalistilor, in tari din Africa, Orientul Mijlociu.

"Trebuie sa cautam solutii la aceste provocari (...) Singuri este imposibil sa reusim sa cream o media puternica si independenta", a conchis Bjerager.