Discursul pe care il va tine presedintele Statelor Unite Barack Obama luni la Havana va fi "transmis in direct de televiziunea cubaneza", a anuntat joi ministrul cubanez al afacerilor externe Bruno Rodriguez, citat de AFP si Agerpres.

"Toata lumea va putea asculta discursul sau si fiecare isi va putea forma o opinie despre ceea ce spune", a declarat ministrul in fata presei. Barack Obama va sosi in Cuba duminica pentru o vizita istorica pana marti, prima a unui lider in exercitiu al Statelor Unite in aproape 90 de ani. El urmeaza sa rosteasca un discurs in incinta marelui teatru Alicia Alonso din Havana. "Obama va avea posibilitatea sa se adreseze poporului cubanez, asa cum a fost cazul in timpul altor vizite ale demnitarilor straini", a subliniat Bruno Rodriguez.

Potrivit programului anuntat de Washington, presedintele american se va intalni cu un grup de disidenti si opozanti cubanezi la Ambasada Statelor Unite. Dar el se va intalni de asemenea cu "poporul nostru, societatea civila, mare si diversa", a precizat ministrul cubanez de externe, referindu-se la publicul ce va asista la discursul presedintelui american, simpatizanti ai guvernului comunist. El va fi primit "cu respectul si consideratia pe care o merita, in calitate de sef de stat", a insistat Rodriguez. Printre altele, Cuba a avertizat joi ca nicio schimbare interna nu va fi negociata cu Statele Unite, cu trei zile inainte de vizita lui Barack Obama in insula, in timpul careia presedintele SUA urmeaza sa vorbeasca despre drepturile omului, noteaza France Presse.

"Realizarea de schimbari interne in Cuba nu este in niciun fel pe masa negocierilor", a avertizat seful diplomatiei cubaneze Bruno Rodriguez. "Vizita presedintelui Statelor Unite (intre 20 si 22 martie) va servi la identificarea noilor etape ce ar putea fi trecute in viitor", a precizat el in fata presei.