Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi ca armata sa poate, daca este nevoie, sa isi trimita avioanele "in cateva ore" in Siria, de unde a anuntat recent retragerea majoritatii militarilor rusi, scrie AFP.

"Daca e nevoie, Rusia poate sa creasca in cateva ore prezenta sa in regiune pana la un nivel adaptat situatiei care se dezvolta", a declarat Putin, intr-o ceremonie desfasurata la Kremlin in care a decorat soldati si ofiteri care au revenit din Siria.

"Nu e ceea ce ne dorim. O escaladare nu e in interesul nostru. De aceea ne plasam sperantele in sensul pozitiv ca toti combatantii vor actiona in favoarea pacii", a continuat Putin.

Seful statului rus a precizat insa ca daca gruparile rebele incalca armistitiul instaurat in 27 februarie, reactia Moscovei nu se va lasa asteptata.

"Daca vom constata cazuri de incalcare al armistitiului din partea oricarui grup, vor fi automat exclusi de pe lista care ne-a fost furnizata de Statele Unite. Cu toate consecintele care decurg de aici", a avertizat Putin.

Acesta a confirmat ca bateriile antiaeriene rusesti S-400 si sistemele Pantsir S-1 raman amplasate in bazele din Siria "in misiune de lupta permanente".

"Am creat conditiile pentru lansarea procesului de pace. Soldati rusi, voi sunteti cei care au deschis calea spre pace", a subliniat presedintele rus.

Rusia a demonstrat in Siria "leadershipul de necontestat, vointa si responsabilitatea sa" in lupta impotriva "terorismului international", a sustinut el.

Presedintele rus a evaluat intre altele costul operatiunii militare din Siria, demarata in 30 septembrie, la 33 de miliarde de ruble (425 milioane euro), cea mai mare parte fiind finantata din bugetul ministerului Apararii.

Rusia a afirmat joi ca va termina retragerea majoritatii contingentului sau din Siria in "doua pana la trei zile".