Statele Unite au avertizat miercuri ca nu vor recunoaste crearea de catre gruparile kurde din Siria a unei regiuni unificate si autonome in zonele pe care le controleaza, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Am fost foarte clari in legatura cu faptul ca nu vom recunoaste regiuni autonome in Siria", a declarat presei un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner.

"Este ceva ce trebuie sa fie discutat si acceptat de toate partile implicate la Geneva si apoi de poporul sirian", a adaugat Mark Toner, referindu-se la negocierile de pace care se desfasoara in prezent in Elvetia intre reprezentanti ai regimului Bashar Al-Assad si grupari de opozitie, sub medierea ONU.

Peste 150 de reprezentanti ai partilor kurde, arabe si asiriene s-au reunit miercuri la Rmeilane (nord-estul Siriei) si urmeaza sa isi incheie joi adunarea cu anuntul unui proiect de unificare a regiunilor sub controlul lor in nordul Siriei, au facut cunoscut mai mult responsabili.

Acest proiect de inscrie in cadrul unui model federal pentru intreaga Sirie, au precizat ei.

Washingtonul i-a sustinut si chiar i-a incurajat pe kurzii din regiune in lupta lor impotriva unui inamic comun, gruparea jihadista Statul Islamic.

Departamentul de Stat a afirmat insa miercuri ca nu va accepta dezmembrarea Siriei si ca orice model de federalism trebuie sa aiba la baza negocierile de la Geneva.

Cu exceptia faptului ca niciuna din partile minoritatii kurde din Siria nu a fost invitata la tratative, astfel ca acestea incearca sa creeze o regiune autonoma unificata.

Orice initiativa vizand extinderea situatiei actuale privind autonomia ar provoca o reactie violenta a Turciei, neincrezatoare in orice actiune care ar putea incuraja veleitatile separatiste kurde in interiorul frontierelor sale.