Ministrul britanic al Finatelor, George Osborne, a anuntat miercuri ca va introduce, in doi ani, o taxa pe bauturile racoritoare care contin zahar, pentru a lupta impotriva obezitatii infantile, scrie AFP.

"Introducem o noua taza pe industria bauturilor dulci care va fi aplicata companiilor si va fi introdusa in doi ani pentru a lasa timpul necesar pentru schimbarea compozitiei produselor lor", a spus Osborne, prezentand bugetul britanic in fata Parlamentului. In opinia acestuia, bauturile racoritoare "sunt unul dintre principalii factori ai obezitatii infantile".

Taxa se va aplica batuturilor care contin mai mult de 5 grame de zahar la o suta de mililitri. Potrivit estimarilor noastre, va aduce la buget peste 520 de milioane de lire. Banii vor fi folositi pentru a dubla fondurile alocate sportului in scoli", a precizat Osborne.

Potrivit cifrelor oficiale publicate in 2015, 28% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 15 ani - si 61,9% dintre adulti - sunt supraponderali sau obezi in Regat, una dintre cele mai proaste statistici europene in materie.

Bolile legate de obezitate costa economia britanica 27 de miliarde de lire anual, respectiv jumatate din factura sistemului de sanatate, a aratat Osborne.