Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a pierdut, in perioada 1 ianuarie 2015 - 14 martie 2016, 22% din teritoriul pe care il controla in Siria si in Irak, afirma miercuri institutul specializat IHS Jane's din Londra, scrie AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

"Razboiul se intoarce in dezavantajul SI. Intre 1 ianuarie si 15 decembrie 2015, Statul Islamic a pierdut controlul asupra a 14% din teritoriul sau", afirma Columb Strack, unul dintre analistii IHS si specialist in Orientul Mijlociu.

"Un nou studiu arata ca in cursul ultimelor trei luni Stat Islamic a mai pierdut 8% din teritoriul sau", in raport cu ceea ce controla la 1 ianuarie 2015, a adaugat el.

Potrivit filialei britanice a institutului american IHS, care isi bazeaza studiul pe informatii obtinute din social media si din surse prezente in Siria si in Irak, gruparea controla astfel 73.440 kmᅡ in 14 martie 2016.

In Irak, jihadistii au pierdut sectoare extinse in jurul orasului Ramadi, la vest de Bagdad, si in special in zona Tikrit, in nordul capitalei.

Dar principalele pierderi sunt in Siria.

"In 2016, am observat pierderile importante suferite in nord-est extinzandu-se spre Raqqa si Deir Ezzor (...). Guvernul sirian a facut de asemenea progrese in vest si se afla in prezent la doar 5 km de orasul antic Palmyra, care a fost invadat de jihadisti la jumatatea anului 2015", arata Columb Strack.

Dupa ce a pierdut vara trecuta Tal Abyad, unul dintre principalele puncte de trecere a granitei turce pentru jihadisti, IHS a observat ca Stat Islamic "se confrunta cu dificultati financiare", care se traduc prin "diverse cresteri de impozite" si "importante reduceri salariale pentru combatanti".

"Aceste dificultati financiare au fost agravate de loviturile aeriene ale Rusiei si ale coalitiei conduse de Statele Unite asupra surselor de venituri petroliere ale grupului incepand cu finele lui 2015", precizeaza Columb Strack.