Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri ca UE are "pentru prima data" sansa sa rezolve crizei migratorii prin intermediul unui acord cu Turcia, dar a avertizat Ankara ca acest acord nu se va realiza cu orice pret, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

La summitul de joi si vineri al liderilor europeni dedicat acestui subiect, "este vorba de a sti daca vom ajunge sa gasim un acord care sa ne dea pentru prima oara sansa unei solutii durabile si paneuropene asupra chestiunii refugiatilor", a declarat Merkel, in fata deputatilor germani.

Planul creionat consta in realizarea unei aliante cu Turcia pentru a se "repartiza povara" crizei migratorii, a rezumat Merkel.

Prezentat in linii mari la inceputul lunii, proiectul prevede ca Turcia sa preia refugiatii sirieni care incearca ilegal sa ajunga in Grecia si, ulterior, in Europa de Nord, iar in schimb europenii vor primi, pe o baza "voluntara", un numar echivalent de refugiati sirieni care asteapta in Turcia, in cadrul unui mecanism organizat.

In schimb, Ankara cere diverse concesiuni europene precum relansarea negocierilor de aderare la UE - in prezent blocate de Cipru - o libera circulatie a cetatenilor sai si un ajutor financiar de doua ori mai mare decat cel prevazut initial.

Incercand sa linisteasca inamicii acestui acord, care se tem de concesii prea importante, Angela Merkel a asigurat ca o relansare a negocierilor nu va insemna o promisiune de aderare.

Negocierile vor continua sa fie conduse "cu o problema deschisa" si deci "aderarea Turciei la Uniunea Europeana nu este absolut deloc la ordinea zilei", a declarat cancelarul.

In ceea ce priveste desfiintarea vizelor pentru cetatenii turci, de la finele lunii iunie, Merkel a precizat ca nu va da dovada de nicio slabiciune.

"Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Turcia in vederea unei liberalizari a vizelor nu se schimba", a sustinut cancelarul. "Raman inca multe de facut" in vederea unui acord "si ne vom asigura ca toate conditiile prevazute vor fi deplin realizate", a adaugat ea.

Acst punct starneste ingrijorarea mai multor tari europene. Seful guvernului francez, Manuel Valls, a avertizat marti ca "nu poate exista nici cel mai mic santaj" al Turciei in ceea ce priveste deciziile.

In cazul propriei tabere politice conservatoare, numarosi alesi refuza sa valideze o deschidere a granitelor pentru cetatenii turci fara garantii, in momentul in care continentul se confrunta deja cu un val migratoriu fara precedent din 1945.

Partidul cancelarului, CDU, a suferit o corectie severa la alegerile regionale de duminica, marcate de un vot de sanctiune fata de politica de deschidere in fata migrantilor si un avans spectaculos al dreptei populiste anti-imigratie.

Criticii denunta si faptul ca acordul este incheiat cu o tara criticata in mod regulat pentru incalcarea drepturilor omului sau pentru politica fata de kurzi.

Angela Merkel a promis ca va ramane ferma si in privinta acestui subiect. "Este de la sine inteles ca in privinta Turciei trebuie sa punem in fata convingerile privind protectia libertatii presei sau tratamentul kurzilor", a spus ea, recunoscand insa dreptul Ankarai la un raspuns armat "proportionat" in fata "teroristilor" din PKK.