Toate avioanele de lupta F/A-18 Hornet au o voce feminina ce transmite mesajele de bun-venit si de avertizare, in tonuri ce variaza de la aspru si sever la exprimarea unei urgente extreme. Indiferent daca pilotul are steagul Malaeziei, Kuweitului sau Australiei pe combinezon, avionul vorbeste cu un accent nazal de Tennessee, scrie Bloomberg.

Bitchin BettyFoto: Captura YouTube

La orice greseala, aeronava emite o corectie sonora: “Roll right! Roll right” (Trage dreapta!) sau “Pull up! Pull up!” (In sus!).

Pilotii de lupta de pe Super Hornet ii spun "Bitchin’ Betty” (Nesuferita Betty), iar in cadrul Fortelor Aeriene Regale Britanice este cunoscuta ca "Nagging Nora” (Cicalitoarea Nora).

Vocea aeronavei apartine a unei femei reale, Leslie Shook, de 60 de ani, care s-a pensionat recent dupa 35 de ani de munca la Boeing.

"Stiu ca am un accent despre care nu am crezut ca are ce cauta in avion”, a spus spus intr-un interviu detinatoarea vocii familiare pentru generatii de piloti.

Dupa ce porneste F/A-18 si aude mesajul de bun-venit de la Shook, un pilot nu va mai auzi, de obicei, glasul ei daca situatia nu devine serioasa.

Daca sunt in pericol sa intre intr-un munte, se declanseaza avertismentul inregistrat de Shook sau, daca a consumat jumatate din rezerva de combustibil a misiunii, o va auzi spunand: "Bingo. Bingo.”