Razboiul dintre fortele de securitate ale Turciei si militantii kurzi s-au intensificat marti, in zonele de conflict fiind desfasurate tancuri, elicoptere si blindate, dupa atacul sinucigas cu bomba ce a omorat duminica 37 de oameni in Ankara, scrie Reuters.

Cele mai sangeroase lupte au avut loc in Diyarbakir, cel mai mare oras din sud-estul Turciei, unde luptatorii Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) au blocat drumurile, ciocnindu-se cu fortele de securitate.

Un ofiter de politie si alti 3 militanti au fost omorati in Diyarbakir, un alt ofiter de politie murind in conflictele dinn Nusaybin, unde PKK a lansat o ofensiva, conform surselor de securitate.

Nicio grupare nu si-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu bomba de duminica ce a fost detonata intr-o zona aglomerata a Ankarei, insa oficialii au invinovatit doi membri ai gruparii separatiste PKK.

Violentele au luat amploare in sud-estul Turciei de cand acordul de incetare a focurilor cu PKK - in vigoare de 2 ani si jumatate - a fost sistat in luna iulie. Militantii si-au concentrat atacurile asupra fortelor de securitate din orasele din regiune, dintre care unele se gaseau sub stare de asediu.

Interdictia de a parasi resedintele a fost impusa in Diyarbakin dupa ora 3 a.m., dupa ce militantii au demarat amplasarea baricadelor si plantarea explzibililor, conform declaratiilor autoritatilor.

In orasul sud-estic Sirnak, tancurile au bombardat baricadele si transeele militantilor, conform martorilor ce au raportat explozii in tot orasul.

Armanta turca a raspuns atacului cu bomba din Ankara, lansand luni o ofensiva aeriana, in zona nordica a Irakului, unde se gaseste baza principala a PKK. Oficiali ai armatei estimeaza ca au omorat 45 de militanti ai PKK, distrugand doua depozite de armament si doua posturi de rachete Katyusha.

Presedintele Tayyip Erdogan a cerut ca parlamentarii Partidului Democrat al Muncitorilor Kurzi (HDP) sa fie cercetati, acuzandu-i ca fiind o extensie a PKK, ce a fost definit drept grupare terorista de catre Turcia, SUA si UE.