Bombardierele rusesti au inceput sa revina marti in Rusia, dupa anuntul surpriza facut de Vladimir Putin privind retragerea militarilor din Siria, scrie AFP. Acum, presedintele sirian Bashar al-Assad va trebui sa demonstreze ca este capabil sa mentina avantajul creat de aviatia rusa fara ajutorul lui Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta noua lovitura de teatru orchestrata de seful statului rus, care controleaza de luni intregi tempoul operatiunilor in criza siriana, intervine in conditiile in care conflictul este in al saselea an. Prima consecinta pe teren: Frontul al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, a reclamat "infrangerea" Rusiei si a anuntat ca trece la ofensiva in 48 de ore.

Retragerea tactica a armatei ruse intervine in conditiile in care problema viitorului presedintelui Bashar al-Assad ramane nerezolvata, Damascul ramanand surd la cerintele opozantilor rusi. Pentru numerosi analisti, Rusia incearca, prin retragerea trupelor, sa accentueze presiunea asupra lui Assad.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca aceasta retragere nu este "in niciun caz" o masura de retorsiune in fata inflexibilitatii lui Bashar al-Assad.

In conformitate cu ordinul dat luni seara de Vladimir Putin, un prim grup de bombardiere Su-34 si de avioane de transport Tupolev-154, cu tehnicieni si material militar, a parasit baza Hmeimim, in nord-vestul Siriei.

Avioanele au fost primite cu aclamatii pe o baza militara din apropiere de Voronej, in sud-vestul Rusiei, potrivit imaginilor prezentate de televiziunile rusesti.

Un ministru adjunct al Apararii prezent in Siria, generalul Nikolai Pankov, a avertizat insa ca aviatia rusa isi va continua loviturile aeriene impotriva "obiectivelor teroriste".

Lovitura de teatru

Vladimir Putin a facut acest anunt neasteptat dupa ce l-a sunat pe presedintele Bashar al-Assad.

"Sarcina care a fost incredintata ministerului Apararii si fortelor armate a fost indeplinita in totalitate si am ordonat deci ministerului Apararii sa inceapa de maine (marti), retragerea majoritatii contingentului nostru", a declarat el, luni seara.

"Cu toate acestea, pentru a permite supravegherea armistitiului intre combatanti (intrata in vigoare in 27 februarie), partea rusa mentine pe teritoriul sirian un sit de logistica aeriana", potrivit unui comunicat al Kremlinului. Armata rusa va mentine de asemenea sistemele de aparare antiaeriana "cele mai moderne", respectiv S-400.

Forta de atac a Rusiei a permis armatei siriene sa inregistreze o serie de victorii, in conditiile in care nu se afla intr-o pozitie deloc favorabila vara trecuta. Occidentalii acuza insa Rusia ca vizeaza in special rebelii, si nu organizatia islamista Stat Islamic, in principal in primele luni de conflict.

Pentru presa rusa, aceasta retragere permite Moscovei sa prezinte interventia sa ca o victorie politica, evitand insa intrarea intr-un conflict prelungit si favorizand procesul de pace.

Daca Parisul a salutat prudent decizia rusa, apreciind ca "tot ceeea ce contribuie la dezescaladare trebuie incurajat", Washingtonul a afirmat ca este "dificil" de judecat impactul asupra negocierilor inter-siriene.

La Geneva, opozitia siriana a primit si ea anuntul cu prudenta, declarand ca asteapta sa vada efectele pe teren, in timp ce emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a salutat o "dezvoltare semnificativa" si spera la un "impact pozitiv" asupra negocierilor.

Soarta lui Assad

Anuntul retragerii rusesti intervine la cateva ore dupa inceperea unui nou ciclu de negocieri intre reprezentantii regimului sirian si foarte dispersata opozitie siriana.

Staffan de Mistura a reafirmat luni ca "mama tuturor intrebarilor" ramane gasirea unui acord pentru o tranzitie politica: opozitia siriana vrea crearea, in sase luni, a unui "organ de tranzitie" dotat cu toate puterile.

Razboiul din Siria, care a inceput in martie 2011, dupa represiunea sangeroasa a unor manifestatii democratice, s-a transformat intr-un conflict complex care implica o multitudine de actori locali si internationali. Conflictul s-a soldat cu peste 270.000 de morti, determinand peste jumatate dintre locuitorii tarii sa isi paraseasca locuintele si provocand o criza migratorie imensa.