Pe o alee din Beijing plina de gunoaie, fara apa curenta sau toaleta, o camera de 13 metri patrati costa 520.000 de euro. Singurul sau atu: proprietarul isi poate trimite copilul la una dintre cele mai bune scoli primare din China, in virtutea "hartii scolare" locale, scrie AFP.

Multi dintre chinezii bogati sunt gata sa plateasca averi pentru a garanta copilului lor un loc la scoala Huangchenggen, situata in imediata apropiere, in plin centru al capitalei chineze.

"Apartamentul" se vinde la pretul de 40.000 de euro metrul patrat, nivel echivalent cu cel al unei locuinte grand standing din Monaco - cel putin cu vedere la mare.

Cu toate astea, "locuinta se va vinde in curand", spune agentul imobiliar care prezinta camera ziaristului francez, asigurand ca a vandut deja doua camere vecine.

Aceasta nebunie a cheltuielilor, controversata in China, este rezultatul unui sistem care se considera ca un copil "trebuie sa castige inca de la linia de start", explica Tao Hongkai, specialist in educatie la Universitatea normala din China.

Parintii "investesc doua treimi din venituri in educatia copilului lor. Si, cum nu au decat unul, mizeaza totul pe el", arata acesta.

Doar proprietatea asupra camerei - si nu simpla sa inchiriere - garanteaza accesul la scoala din vecinatate, iar astfel de scoli sunt tot mai monopolizate de familiile instarite.

"Inainte, educatia era destul de egalitarista. Acum, este doar o educatie pentru aristrocrati", se plange Tao.

730.000 de euro pentru 11 metri patrati

Presa chineza a relatat saptamana trecuta cazul unui parinte care a platit 730.000 de euro pentru o camera de 11,4 metri patrati pe strada Wenchang din Beijing, garantand astfel copilului sau inscrierea gratuita la foarte apreciata "Scoala primara experimentala nr 2".

Fara aceasta locuinta, ar fi trebuit sa depuna o cerere - si sa plateasca - pentru a obtine inscrierea in aceasta scoala cu circa 800 de elevi, numerosi dintre ei copii de demnitari.

In centrul istoric al Beijingului, multe locuinte centenare sunt acum impartite in camere micute, mult mai rentabile.

In spatele usilor din lemn rosu se afla acum un labirint de alei inguste, pline de franghii pe care sunt puse rufe la uscat.

Acest lucru nu pare sa descurajeze potentialii cumparatori, care umplu zidurile cu anunturi de cumparare si se lupta uneori sa achizitioneze camere de doar 7 metri patrati.

Dar investitiile sunt profitabile, spune Xiong Bingji, de la Institutul de cercetari asupra educatiei.

"Aceste apartamente permit copiilor un invatamant de mare calitate", arata acesta.

"Nebunie"

Strada Wenchang este situata intr-un cartier impartit intre China de ieri si cea de astazi.

In partea de nord, limuzine stralucitoare parcheaza in fata cladirilor de birouri, ocupate de banci care au permis Chinei sa ajunga a doua economie a lumii.

Aleea din sud adaposteste vechea locuinta a lui Li Dazhao, cofondator al Partidului Comunist Chinez in 1921.

Scoala nr 2, curata si moderna, este situata intre cele doua zone.

La doi kilometri distanta, in cadrul sesiunii anuale a Parlamentului chinez, delegatul Li Chanming, director al unuia dintre cele mai bune colegii din Beijing, denunta sumele nebunesti cheltuite de parinti pentru aceste case.

Banii lor ar fi fost mai bine folositi "imbunatatind calitatea si volumul" cursurilor extrascolare, a spus acesta.

La scoala nr 2, parintii il contrazic politicosi.

"Aceasta scoala se preocupa de educatia elevilor in toate sensurile si de dezvoltarea lor completa", explica o mama venita sa isi astepte copilul. "Nu se concentreaza doar pe note".

Parintii refuza sa spuna cum au obtinut un loc la scoala.

Dar cei care locuiesc in zona sunt mai vorbareti.

"Dupa ce ai pus un pat si un dulap, nu mai ai loc sa te misti", spune un barbat, comentand locuinta vanduta cu 730.000 de euro. "E o nebunie".