Jihadistii din cadrul Frontului al-Nosra, filiera siriana a organizatiei teroriste al-Quaida, au anuntat ca vor lansa o ofensiva in Siria in urmatoarele 48 de ore, dupa ce Rusia, aliat al regimului sirian, a anuntat ca incepe retragerea trupelor, considerand ca interventia militara rusa si-a atins in mare obiectivele, anunta AFP.

"Este clar ca Rusia a suferit o infrangere, iar in urmatoarele 48 de ore, Frontul Al-Nosra va lansa o ofensiva in Siria", a declarat, marti, prin Skype, pentru AFP, comandantul acestui grup.

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei sa inceapa retragerea celei mai mari parti a fortelor ruse din Siria, afirmand ca interventia militara rusa si-a atins in mare obiectivele.

Miscarea - surpriza anuntata de Putin vine dupa ce armata rusa a lasat in urma victime civile, atacuri sustinute impotriva militantilor anti-Assad si a pus Moscova la masa tratativelor cu Occidentul privind soarta regimului sirian. Din punctul de vedere al Europei, implicarea Rusiei in razboi a avut un efect catastrofal: sute de mii de sirieni au fugit din calea razboiului inspre UE, declansand o criza fara precedent.

Televiziunea rusa de stat a prezentat marti imagini cu militari rusi din Siria incarcand echipamentul in aeronave de transport, pentru a reveni in Rusia, la o zi dupa ce Vladimir Putin a ordonat armatei sa inceapa retragerea.