Fostul colaborator al Agentiei de Securitate Nationala a SUA (NSA) Edward Snowden, cunoscut pentru dezvaluirea unor programe globale de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane, a subliniat intr-un interviu acordat postului spaniol de televiziune La Sexta ca spionajul, inclusiv cel care vizeaza populatia, a devenit astazi 'mai agresiv si mai invaziv fata de cum era odata', consemneaza luni agentia EFE, citat de Agerpres.

In interviul dat din Rusia, unde i s-a oferit refugiu pentru a nu ajunge pe mana justitiei americane, Snowden a mentionat ca nu doar serviciile secrete ale SUA apeleaza la metode de supraveghere masiva, la fel procedand si altele, cum ar cele din Marea Britanie, Franta, Germania sau Spania, pentru ca acest spionaj este 'ieftin, usor si util'.

In opinia fostului agent american, terorismul este doar pretextul pentru a justifica aceasta supraveghere pe scara extinsa. 'Este vorba de manipulare diplomatica, spionaj economic si control social. Este vorba de putere si nu exista nicio indoiala ca supravegherea in masa sporeste puterea guvernului', explica Edward Snowden.

In acest context el a amintit ca rezultatul unei investigatii cerute chiar de presedintele Barack Obama a relevat ca acest tip de supraveghere nu a fost eficient in combaterea terorismului. 'Si-au dat seama ca acest tip de programe nu au impiedicat vreodata un atac terorist. Mai mult decat atat, niciodata nu au evidentiat (...) ceva diferit in vreo investigatie terorista in SUA', a mai argumentat Snowden, subliniind ca 'atunci cand culegi toate (informatiile) nu mai intelegi nimic'.

Intrebat despre posibilitatea de a se intoarce in SUA, el a spus ca a incercat sa ajunga la un acord cu autoritatile americane pentru a i se garanta un proces corect. Dar raspunsul primit din partea guvernului de la Washington a fost 'o scrisoare in care promit ca nu o sa ma tortureze', a sustinut fostul agent american.