Slovenia a anuntat luni ca l-a invitat pe presedintele rus Vladimir Putin sa asiste in iulie la o ceremonie legata de Primul Razboi Mondial, in ciuda racelii care a intervenit intre Uniunea Europeana si Moscova dupa anexarea Crimeii, in urma cu doi ani, scrie AFP.

"Pozitiile noastre sunt diferite in dosare importante, dar acest lucru nu face decat sa intareasca necesitatea unui dialog", a afirmat presedintele sloven Borut Pahor, in scrisoarea de invitatie publicata luni de Ljubljana.

Acest anunt coincide cu un apel al ministrilor europeni de externe, reuniti luni la Bruxelles, de a ramane fermi in fata Moscovei atat in ceea ce priveste sanctiunile impuse in martie 2014 cat si sustinerea regimului Bashar al-Assad din Siria.

In Slovenia, Putin este invitat sa comemoreze in 31 iulie moartea, in urma cu o suta de ani, a prizonierilor rusi de razboi prinsi de o avalansa in timp ce erau detinuti in aceasta tara, la acea epoca anexata Imperiului Austro-Ungar. Anul trecut, la eveniment a participat premierul Dmitri Medvedev.

Ultima vizita bilaterala a lui Putin intr-o tara membra a UE dateaza din februarie 2015, cand a raspuns unei invitatii a premierului ungar Viktor Orban. Ulterior, presedintele rus a participat la summitul COP-21 organizat la Paris, la finalul anului trecut.