Presiunea asupra cancelarului german a crescut si mai mult luni, dupa rezultatele proaste inregistrate de partidul sau in alegerile regionale si avansul spectaculos al populistilor, sustinuti de o opozitie in crestere a populatiei fata de politica de primire a migrantilor, promovata de Angela Merkel, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Guvernul german a precizat luni ca va mentine "cursul" politicii privind refugiatii, in ciuda infrangerii din alegeri.

"Guvernul federal continua din toate puterile sale cursul politicii privind refugiatii la nivel national si international", a precizat purtatorul de cuvant al executivului, Steffen Seibert.

In fieful sau istoric, Baden-Wurttemberg, Uniunea Crestin Democrata a iesit pe locul doi (27%), in spatele Verzilor (30,3%), o premiera, chiar daca ecologistii conduc acest land de cinci ani.

In Renania-Palatinat, regiunea fostului cancelar Helmut Kohl, Angela Merkel a fost infranta de SPD (31,8% fata de 36%), potrivit estimarilor publicate de televiziunile publice ARD si ZDF pe baza rezultatelor partiale de la ora 21,00 GMT.

Populistii de la Alternativa pentru Germania (AfD), partid fondat in urma cu doar trei ani, apare ca marele castigator al scrutinului, in special in Saxonia-Anhalt unde a ocupat locul doi (24,1%) si taloneaza CDU, care a castigat acest land (29,8%).

AfD a obtinut 15,1% in Baden-Wurttemberg si peste 12% in Renania-Palatinat, clasandu-se pe locul trei.

Cancelarul care conduce Germania de peste zece ani urmeaza sa sustina un discurs in cursul dupa-amiezii in fata conducerii partidului sau.

Migrantii, in centrul dezbaterilor

Impulsionata de Angela Merkel anul trecut, generoasa politica de primire a solicitantilor de azil - 1,1 milioane in 2015 - s-a aflat in centrul dezbaterilor, iar scorurile exceptionale obtinute de AFD in trei regiuni (intre 12 si 24%) arata dimensiunea frondei.

Dar inalti responsabili politici au exclus duminica seara o schimbare a liniei cancelarului.

"Avem o linie clara in ceea ce priveste refugiatii si o vom mentine", a avertizat Sigmar Gabriel, vicecancelar si sef al social-democratilor (SPD) parteneri in coalitia de guvernare condusa de Merkel.

Secretarul general al CDU, Peter Tauber, a admis "vremuri dificile" dar a spus ca nu se "asteapta" la o schimbare de directie. "Cine din CDU ar putea vrea si sa o constranga sa o faca?", se intreba cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dar pentru seful CSU Horst Seehofer, aliatul bavarez al CDU care se opune politicii promovate de Merkel, "raspunsul" la un astfel de rezultat "nu poate fi: continuam ca si inainte".

In presa, comentariile erau concordante in ceea ce priveste "bulversarea" creata de avansul AFD si infrangerea suferita de marile partide.

"In calitate de sef de partide", Angela Merkel a suferit cu siguranta "o infrangere rasunatoare", constata Bild, dar "pozitia sa in criza refugiatilor nu a fost sanctionata" deoarece Verzii au castigat in Baden-Wurttemberg si SPD in Renania-Palatinat promovand aceeasi politica.

Tagesspiegel impartaseste aceasta analiza, reamintind ca daca politica in ceea ce priveste refugiatii divizeaza Germania, "voturile au avut alti determinant", in special locali.

Avansul AFD, care si-a multiplicat derapajele verbale anti-imigranti, este insa recunoscut de toti si constituie un scenariu dupa 1945 intr-o tara care cauta in continuare exemplaritatea morala dupa ororile naziste.

Pozitie fragilizata in UE

Rezultatul este cu atat mai dezamagitor pentru guvern in conditiile in care si SPD ia apa. Desi a castigat in Renania-Palatinat, este sub 15% in alte doua regiuni si este talonat de populisti.

Pentru Tagesspiegel, este pus in discutie chiar principiul marilor partide, iar SPD a suferit "o catastrofa structurala" iar CDU traverseaza o criza adanca.

Problemele electorale afecteaza si pozitia Angelei Merkel la scara europeana, unde refuzul sau de inchide Uniunea Europeana in fata afluxului de migranti, in special sirieni care fug de razboi, este criticat de numeroase state membre.

Cancelarul pledeaza pentru solutii de primire la scara europeana si pentru un acord controversat intre Turcia si UE care este in curs de negociere, inaintea summitului din 17 - 18 martie.

Ea a criticat si tarile aflate pe Ruta Balcanica, pe care o luau migrantii spre Europa de Nord, pentru faptul ca si-au inchis granitele, lasand zeci de mii de persoane inchise in Grecia, in conditii foarte dure.

Si totusi, inalti oficiali germani, printre care ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, au salutat aceasta inchidere care a generat o reducere cu 33% a sosirilor de migranti in Germania, in ianuarie si in februarie.

Si totusi, cancelarul trebuie sa recunoasca aceasta realitate.

"Ea profita mai mult decat toti altii de inchiderea granitelor (...) Merkel trebuie sa explice si dupa aceste alegeri mai mult ca niciodata", noteaza cotidianul bavarez Nurnberger Nachrichten.