Arabia Saudita a anuntat duminica faptul ca va pedepsi pe oricine face parte din grupul islamist siit Hezbollah, orice simpatizant si sustinator al acestuia. Strainii ce au legatura cu Hezbollah vor fi deportati, conform Reuters.

Intr-o declaratie a ministrului de interne emisa de catre agentia nationala de presa SPA se anunta ca atat sauditii cat si expatriatii vor suferi "penalitati serioase" in baza legislatiei nationale a regatului si a legilor antiteroriste. Mai mult, strainii vor fi deportati, mai scrie in declaratie.

Miscarea a venit dupa ce tarile arabe din Golf au declarat Hezbollah ca organizatie terorista, avansand posibilitatea aplicarii unor sanctiuni suplimentare impotriva grupului ce exercita un grad mare de influenta in Liban si lupta alaturi de fortele presedintelui Bashar al-Assad in Siria.

"Orice cetatean sau rezident ce sustine, este membru al asa-numitei Hezbollah, simpatizeaza cu aceasta sau o promoveaza, face donatii catre aceasta, comunica cu aceasta sau adaposteste pe oricine face parte din aceasta va fi supus pedepselor dure ale legilor si ordinelor, incluzand actele de terorism si finantarea acestuia", se scria in declaratie.

Strainii ce traiesc si lucreaza in regat risca sa fie expulzati, se mai sustinea in declaratie.

Hezbollah are legaturi stranse cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite pentru influenta din regiune. Arabia Saudita sustine puternic opozitia siriana pentru a-l rasturna pe al-Assad si acuza atat Iranul cat si gruparea Hezbollah pentru sustinerea presedintelui la putere, dupa cinci ani de razboi civil.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a lansat o serie de critici la adresa Arabiei Saudite, acuzand-o la randul sau de regizarea atacurilor cu masini cu bomba din Liban.