Duminica la ora 8.00 s-au deschis sectiile de votare pentru 12,7 milioane de cetateni din Germania. Alegerile pentru parlamentele regionale au loc in landurile Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz si Sachsen-Anhalt. Ele stau sub semnul crizei refugiatilor si rezultatul lor constituie un barometru de opinie in ce priveste cursul politic adoptat de cancelarul Angela Merkel (CDU) in gestionarea acestei probleme, care a pus in umbra toate celelalte teme de campanie electorala ale partidelor intrate in competitie.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

La Stuttgart, in primele ore ale diminetii s-a inregistrat o prezenta la vot superioara celei de la precedentele alegeri, din 2011. Un purtator de cuvant al administratiei locale a declarat ca, pe langa numarul mare de voturi prin corespondenta, "au fost in acest an multi votanti matinali, insa e prea devreme pentru o evaluare".

In landul Baden-Württemberg, unicul ministru de land „verde“ din Germania, Winfried Kretschmann, candideaza pentru un al doilea mandat. In Renania-Palatinat (Rheinland-Pfalz), doua femei alearga "umar la umar" spre finisul competitiei pentru fotoliul de premier de land: Julia Klöckner (CDU, actualul premier) si Malu Dreyer, contracandidata sa din partea SPD. In Saxonia (Sachsen-Anhalt), actualul premier Reiner Haseloff (CDU), isi poate face sperante de victorie si de perpetuare a coalitiei ros-negre la guvernarea landului.

Sondajele de opinie au aratat ca este foarte probabil un rezultat de peste 10% al voturilor pentru Alternativa pentru Germania (AfD), ceea ce inseamna o intrare a partidului populist in toate cele trei guverne de land. Mai ales in Baden-Württemberg si Rheinland-Pfalz, ascensiunea AfD va ingreuna formarea guvernelor regionale, care, dupa sondajele de opinie, nu mai detin majoritate.

Daca rezultatele la vot ale AfD certifica prognozele, acest partid populist si nationalist, pe alocuri cu nuante extremiste, va fi reprezentat pe viitor in jumatate, adica opt dintre cele 16 parlamente de land. Cu toate acestea, partidele traditionale au declarat ca nu vor sa imparta guvernarea cu AfD, prin urmare in combinatiile politice posibile prevaleaza formarea de mari coalitii (crestin-democrati cu social-democrati) sau gasirea unor formule mai colorate, de tip "semafor", in care sa intre trei partide la guvernare.

In Rheinland-Pfalz, spre exemplu, CDU si SPD ating impreuna doar 35-36% in intentiile de vot. AfD se ridica la 9-11%, liberalii (FDP) urca si ei la 6-7%, urmand a intra din nou in Landtag (parlamentul de land). Verzii sunt pe marginea prapastiei, cu 5,5-6% intentii de vot, iar Stanga (Die Linke) probabil ca nu va trege pragul electoral de 5%.

In preziua alegerilor, cancelarul Angela Merkel (CDU) a facut un tur de forta, sustinand in fata alegatorilor pozitia sa si a partidului sau, in problema refugiatilor. Sambata, in fata a cca 1.400 de persoane adunate in Haigerloch, la intrunirea electorala finala a CDU din Baden- Württemberg, ea si-a aparat decizia din toamna anului trecut, de a lasa in tara miile de refugiati. "Exista situatii in viata, ca asta toamna, cand nu poti sa te intinzi prea mult in dezbateri de fond", a spus ea.

Merkel a adaugat insa ca migrantii ce vin din motive economice trebuie sa paraseasca tara, iar acest lucru trebuie sa se realizeze rapid. "Vrem sa reducem drastic numarul refugiatilor", a spus ea. Iar cine ramane, trebuie sa se integreze, Germania oferind in acest sens multiple posibilitati. "Asteptam de la refugiati sa si accepte aceste oferte. Aceasta este o obligatie si nu o posibilitate", a nuantat Merkel la Haigerloch, pozitia guvernului federal fata de refugiati.