Mai multe manifestatii au avut loc sambata in Franta pentru a cere ridicarea starii de urgenta instaurate dupa atentatele din noiembrie, masura calificata drept 'draconica', 'ineficace' si care amplifica teama, relateaza Agerpres citand AFP.

La Paris, intre 1.100 si 1.300 persoane, potrivit politiei, au manifestat strigand 'libertate!', 'neincredere legitima!' sau 'stare de urgenta, stat politienesc!'. Aceasta manifestatie, organizata la apelul mai multor grupuri ('Noi nu vom ceda', 'Stop starii de urgenta') si asociatii pentru apararea drepturilor omului, carora li s-au alaturat sindicate ca CGT si partide politice, este a doua organizata in capitala franceza dupa cea din 30 ianuarie.

Alte manifestatii au fost organizate la Lyon, Grenoble (centru-est), Nisa (sud) sau Toulouse (sud-vest). Starea de urgenta, decretata dupa atentatele din noiembrie, a fost prelungita cu trei luni la sfarsitul lunii februarie, in pofida criticilor asociatiilor pentru apararea drepturilor omului. Acest regim de exceptie permite ministrului de interne sa plaseze in arest la domiciliu orice persoana 'a carei activitate este periculoasa pentru securitate si ordinea publica' si sa ordone perchezitii la domiciliu atat pe timp de zi cat si noaptea fara avizul autoritatii judiciare.