Secretarul de stat american, John Kerry, a sosit vineri seara in Arabia Saudita unde s-a intalnit cu regele Salman si principalii sai ministri pentru a discuta in special despre Siria, cu cateva zile inainte de inceperea negocierilor de pace, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceste discutii indirecte intre regimul de la Damasc si opozitie, destinate sa puna capat unui razboi care a facut peste 270.000 de morti cu incepere din martie 2011, se vor deschide luni la Geneva sub egida ONU.

In conflictul sirian, Statele Unite si Arabia Saudita sustin opozitia la regimul condus de Bashar Al-Assad, iar acesta beneficiaza de sprjinul Rusiei si al Iranului.

"Trebuie sa vorbim despre Siria", a declarat John Kerry inainte ca jurnalistii sa fie rugati sa se retraga pentru ca discutiile cu printul mostenitor Muhammad bin Nayef sa poata incepe.

Potrivit unor oficiali americani, acestea urmau sa se concentreze asupra Siriei si Yemenului, unde Riadul conduce o coalitie araba impotriva rebelilor siiti.

Aceasta intalnire a avut loc la King Khalid Military City, in nord-estul tarii, unde s-au aflat de asemenea ministrul de externe, Adel al-Jubeir, si cel al apararii, Mohammad bin Salman.

Cu o zi inainte, principalii lideri sauditi au asistat acolo la un vast exercitiu militar reunind forte armate din 20 de tari arabe si musulmane.

In cursul serii, seful diplomatiei de la Washington urma sa aiba o intrevedere si cu omologul sau din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, dupa care sambata va pleca spre Franta.

La Paris, secretarul de stat american va discuta cu ministrii de externe ai Frantei, Marii Britanii, Germaniei si Italiei in special despre criza din Siria.