Politia turca a imprastiat vineri cu ajutorul gazelor lacrimogene manifestantii reuniti la Istanbul in memoria unui adolescent in varsta de 15 ani a carui moarte, cu exact doi ani in urma, a declansat o revolta impotriva regimului presedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui fotoreporter al agentiei France Presse aflat la fata locului, citat de Agerpres.

Ulterior, fortele de ordine au fost atacate militanti de extrema stanga inarmati cu pietre si cocteiluri Molotov in cartierul Okmeydani, unde a locuit victima, a adaugat sursa citata.

Cel putin trei manifestanti au fost retinuti, potrivit acestui fotoreporter.

In iunie 2013, Berkin Elvan a fost grav ranit la cap de o grenada lacrimogena cand a iesit din casa pentru a cumpara paine in cursul unei interventii a politiei in cartierul sau, in perioada frondei care a zguduit regimul Erdogan.

Moartea lui la 11 martie 2014, dupa ce a stat in coma 269 de zile, a determinat ca sute de mii de persoane sa coboare spontan in strada in toate marile orase ale Turciei, cerand demisia premierului Erdogan, in prezent sef al statului.

Vineri la pranz, circa 200 de persoane reunite la apelul colectivului Taksim Solidaritate, la originea manifestatiilor din 2013, i-au insotit pe parintii victimei la cimitirul unde tanarul este inmormantat si au cerut sa se afle adevarul privind moartea lui.

Justitia a deschis o ancheta pentru a stabili circumstantele decesului sau, dar niciun politist nu a fost pus sub acuzare pana in prezent.

Cazul Berkin Elvan a devenit un simbol al represiunii violente ordonate in 2013 de Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat ca adolescentul era un "terorist".

Cel putin opt persoane au fost ucise la acea data, peste 8.000 ranite si mai multe mii arestate, potrivit bilantului intocmit de o serie de organizatii neguvernamentale din Turcia.