Autoritatile medicale din Norvegia au confirmat joi primele trei cazuri de persoane infectate cu virusul Zika, dintre care doua la femei insarcinate, relateaza Agerpres citand EFE. Este vorba de persoane care au calatorit in tari sud-americane afectate de virus, a informat intr-o conferinta de presa la Oslo directorul Departamentului de boli infectioase din cadrul Institutului Norvegian de Sanatate Publica, Jon Arne Roettingen.

"Preconizam ca vor aparea si alte cazuri la persoane care au calatorit in aceasta zona", a admis Roettingen, care a apreciat ca riscul propagarii virusului in Norvegia este "zero".

Tantarul care transmite virusul apartine unei specii care nu se traieste in Norvegia, astfel incat autoritatile medicale din aceasta tara nu vor lua masuri preventive concrete, dincolo de faptul de a sfatui femeile insarcinate sa evite zonele afectate pentru a evita posibile riscuri pentru fat.

Un numar de 31 de tari din America Latina si Caraibe au detectat pana acum transmiterea locala a virusului, intre care Brazilia care numara cele mai multe cazuri si singura care a cunoscut o crestere de zece ori a cazurilor de microcefalie, unul dintre presupusele efecte ale virusului Zika.