Politia federala americana a reusit sa intercepteze cateva ore discutiile unor prezumtivi spioni rusi cu sefii lor de la Moscova dupa ce au implantat microfoane in dosare care ar fi trebuit sa contina secrete comerciale, scrie AFP.

Evenimentul apare in documentele prezentate marti in fata justitiei de procurorii americani care au anchetat cazul unui prezumtiv spion rus, Evgheni Buryakov, acuzat ca lucra pentru serviciile secrete rusesti sub acoperirea unui bancher new-yorkez. Procesul sau urmeaza sa inceapa in 4 aprilie.

Arestat in ianuarie 2015, Evgheny Buryakov, care a pledat nevinovat, este suspectat ca a colaborat cu alti doi prezumtivi spioni rusi care lucrau, unul dintre ei, la o misiune comerciala a Rusiei si celalalt la o reprezentanta pe langa Natiunile Unite.

Cei doi, Igor Sporyshev si Victor Podobnyy, beneficiau de imunitate diplomatica si au parasit Statele Unite.

Din ianuarie pana in mai 2013, un agent FBI sub acoperire a oferit dosare cu sina care contineau analize despre petrol si gaze de sist in care erau ascunse "dispozitive de inregistrare", in cadrul unei intalniri cu unul dintre rusi.

Agentul i-a spus rusului ca documentele erau confidentiale si ca ar putea fi concediat, daca este prins, cerandu-i sa i le dea inapoi rapid.

Aceasta actiune a permis FBI sa asculte timp de "ore" prezumtivii spioni primind consemne de la Moscova si trimitand informatii catre SVR, serviciul de informatii externe al Rusiei, potrivit documentelor citate.

Agentul politiei federale fusese abordat de unul dintre rusi pentru informatii legate de industria de petrol si gaze, in 2012, promitandu-i in schimb bani si cadouri.

Reteaua s-a strans in jurul lui Evgheny Buryakov, au explicat anchetatorii, dupa ce acesta s-a intalnit de mai multe ori cu o sursa a FBI in 2014, care opera sub acoperirea unui bogat investitor care dorea sa dezvolte cazinouri in Rusia.

Este vorba de prima arestare a unui agent rus sub acoperire din 2010, cand au fost retinuti 10 spioni in regiunea New York. Acestia au pledat vinovat si au facut obiectul unui schimb de prizonieri cu Moscova.