China face o treaba mai buna cu privire la controlarea poluarii decat tarile aflate la acelasi nivel de dezvoltare, a declarat vineri ministrul Mediului din tara sufocata constant de smog si cu un nivel alarmat al poluarii, scrie Reuters.

Poluarea atmosferica, o problema grava in ChinaFoto: Agerpres/AP

Beijingul este din ce in ce mai presat sa ia masuri pentru a opri poluarea aerului, solului si apei, provocata de peste 3 decenii de crestere economica. Autoritatile au promis sa limiteze consumul de energie si sa propuna noi legi pentru a decontamina solul.

Beijingul se afla in topul celor mai poluate orase din China, emisiile provenite de la autovehicule si industria grea combinandu-se cu conditiile meteo pentru a creste nivelul smogului. Cele mai grave crize de poluare aeriana tind sa coincida cu perioadele cu vant redus, cand aerul nu circula la fel de bine.

Parti mari din China au fost afectate timp de circa 3 saptamani, in noiembrie si decembrie 2015, de o poluare puternica, insa situatia s-a imbunatatit in primele luni din 2016, le-a spus ministrul Chen Jining reporterilor.

Ignorand sugestiile ca imbunatatirea se datoreaza vanturilor puternice, Chen a afirmat ca autoritatile au facut deja eforturi imense pentru a combate poluarea si ploaia acida.

"Am rezolvat problemele mai devreme si mai bine decat tarile dezvoltate", a afirmat ministrul Mediului. "Cred ca si in ceea ce priveste rezolvarea smogului o vom face bine, iar dezvoltarea noastra va fi din ce in ce mai verde".

China a anuntat saptamana aceasta ca vrea sa adopte o lege care vizeaza combaterea poluarii solului, in urma ingrijorarilor cu privire la siguranta alimentara.