Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat tarii sa efectueze noi teste pentru a pune la punct focoasele nucleare miniaturizate si a-si imbunatati capacitatea de atac nuclear, a anuntat vineri agentia oficiala de presa KCNA, preluata de Reuters si AFP.

Cu ocazia unui tir de racheta balistica la care a asistat joi, Kim Jong-Un a subliniat importanta de a efectua "mai multe teste nucleare pentru a evalua puterea distructiva a noilor focoase nucleare fabricate" de Coreea de Nord, potrivit KCNA, citeaza Agerpres.

Miercuri, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dat asigurari ca tara sa a reusit sa miniaturizeze focoase nucleare ce pot fi plasate pe o racheta balistica.

Ziarul partidului unic la putere, Rodong Sinmum, a publicat o fotografie a lui Kim in fata unui obiect sferic metalic, care ar fi unul dintre aceste dispozitive.

Potrivit KCNA, lansarea unor rachete balistice cu raza scurta de actiune joi, care au zburat fiecare 500 km inainte de a se prabusi in Marea de Est (Marea Japoniei), a facut parte dintr-un exercitiu de "contraatac nuclear impotriva unor forte armate invazive".

Acest exercitiu a fost in mod clar o reactie la manevrele comune desfasurate de fortele sud-coreene si americane care au inceput luni, cele mai mari organizate vreodata in Peninsula Coreea, la care Phenianul a amenintat ca va raspunde cu lovituri nucleare.

Aceste exercitii anuale intre cei doi aliati agraveaza sistematic tensiunile intre Nord si Sud, noteaza France Presse.

Tensiunile au crescut brusc in Peninsula Coreea dupa ce Nordul a efectuat un al patrulea test nuclear in ianuarie si a lansat o racheta cu raza lunga de actiune luna trecuta, conducand la adoptarea unei noi rezolutii de sanctiuni de catre Consiliul de Securitate al ONU, aminteste Reuters.