Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a considerat joi "ilegale" expulzarile colective de migranti cuprinse in proiectul de acord dintre Ankara si UE, care prevede printre altele returnarea de solicitanti de azil sirieni in Turcia, relateaza AFP, citata de Agerpres.

'Proiectul de acord intre UE si Turcia ridica o serie de ingrijorari serioase (...) Sunt extrem de ingrijorat cu privire la posibilele expulzari colective si arbitrare, care sunt ilegale', a declarat Zeid Ra'ad al Hussein, in fata Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

'Restrictiile la frontiere' care nu iau in considerare parcursul fiecarui individ 'incalca dreptul international si european', a insistat el.

El a afirmat ca intentioneaza sa discute aceste probleme cu oficialii europeni in cadrul vizitei sale la Bruxelles de la inceputul saptamanii viitoare, inaintea summitului european din 17 si 18 martie.

'Astazi, prin incalcarea principiilor fundamentale ale solidaritatii si demnitatii umane si a drepturilor omului, cursa care vizeaza respingerea acestor oameni se accelereaza', a declarat Zeid, subliniind 'generozitatea' cu care Germania a primit circa un milion de migranti anul trecut si 'eforturile' Greciei, in 2015, pentru a impiedica ca acestia sa fie retinuti sau trimisi inapoi.

Ministrii de interne ai UE se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta din nou despre criza migrantilor, in special despre masurile controversate aflate in curs de negociere cu Turcia, in conditiile in care ruta Balcanilor a fost inchisa.

Partea cea mai spectaculoasa a proiectului de acord UE-Turcia, contestata de ONG-uri si care nu este sustinuta de toate cele 28 de state membre ale UE, prevede retrimiterea in Turcia a tuturor migrantilor care sosesc ilegal in Grecia, inclusiv a sirienilor care fug de razboiul din tara lor.