Rusia are "multe intrebari" de pus Agentiei Mondiale Antidopaj (AMA) dupa interdictia meldoniumului, medicament fata de care jucatoarea de tenis Maria Sharapova a fost depistata pozitiv, a declarat joi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

"Situatia actuala, cu un potop de suspendari si acuzatii impotriva celor mai buni atleti ai nostri, ridica multe chestiuni", a declarat seful diplomatiei rusesti, intr-un interviu acordat televiziunii REN TV.

"Cred ca, raspunzand la intrebari profesioniste, trebuie sa existe raspunsuri profesioniste" din partea AMA, a adaugat ministrul rus, care nu este un obisnuit al interventiilor in domeniul sportiv.

Maria Sharapova, de cinci ori castigatoare a unui turneu de Mare Slem, a anuntat luni ca esantioane prelevate in 26 ianuarie la Melbourne, la Openul Australiei, au fost depistate pozitive la meldonium.

Produs in Letonia si foarte raspandit in fostele tari ale URSS, meldoniumul a fost introdus pe lista produselor interzise in 1 ianuarie 2016. Acest produs a fost folosit de soldatii sovietici care au luptat in Afganistan in anii 1980 pentru a le imbunatati rezistenta.

"Poate ca meldoniumul a avut nesansa sa se nasca in Letonia sovietica. Daca acest lucru s-ar fi intamplat dupa ce Letonia a devenit membra a 'lumii civilizate', poate ca meldoniumul ar fi avut o alta soarta", a ironizat Lavrov.

Rusia a fost suspendata de Federatia Internationala de Atletism (IAAF) la jumatatea lunii noiembrie dupa ce un raport realizat de o comisie independenta a AMA condusa de Dick Pound a pus in evidenta un sistem institutionalizat de dopaj in atletismul rusesc.

In urma acestui scandal, Rusia a fost suspendata pana la noi ordine din orice competitie internationala de atletism, deschizand calea absentei atletilor sai la Jocurile Olimpice de la Rio, in august.