Buckingham Palace a anuntat miercuri ca a sesizat autoritatea britanica de reglementare a presei, un gest rarisim, pentru a protesta fata de un articol publicat de tabloidul The Sun si care afirma ca regina sustine iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, scrie AFP.

"Am scris in aceasta dimineata presedintelui 'Independent Press Standards Organisation' pentru a inregistra o plangere fata de articolul publicat in deschidere astazi de cotidianul The Sun", a anuntat un purtator de cuvant al Palatului.

Cu putin timp in urma, Buckingham Palace dezmintise ferm afirmatiile din Sun care afisa in deschidere: "Regina sustine Brexit".

"Regina este neutra in plan politic, asa cum a fost cazul de 63 de ani", a subliniat purtatorul de cuvant, adaugand: "Nu comentam barfe false bazate pe surse anonime. Referendumul este afacerea poporului britanic care va decide" in 23 iunie viitorul tarii.

Plangerea se refera la prima clauza din codul de bunaconduita al presei, care afirma: "presa trebuie sa procedeze in asa fel incat sa nu publice informatii sau fotografii false, inselatoare sau deformate, inclusiv in titluri care nu sunt conforme cu textul".

In caz contrar, trebuie efectuate "corectii rapide" care pot fi insatite de scuze, potrivit textului citat.

Tabloidul afirma ca se bazeaza pe doua surse. Prima este anonima si relateaza o conversatie a reginei cu un grup de deputati "in urma cu cateva saptamani, in cadrul unei receptii la Buckingham Palace". "Nu inteleg Europa", ar fi spus regina unuia dintre parlamentari.

A doua sursa, tot anonima, evoca o conversatie a reginei cu fostul vicepremier Nick Clegg. Potrivit The Sun, Elisabeta a II-a i-ar fi spus fostului lider al liberal-democratilor, un eurofil convins, ca UE merge "in directia gresita". Conversatia ar fi avut lo cin 2011.

Nick Clegg a dezmintit informatiile.

"Nu am nicio amintire despre aceasta conversatie si nu este genul de lucruri pe care sa-l uit", a scris acesta pe contul sau de Twitter.