Publicarea unor fotografii ale printului William si familiei sale la schi in Alpii francezi nu a trecut neobservata marti in presa britanica, aceasta acuzandu-l pe nepotul reginei Elisabeta a II-a ca intarzie sa isi asume rolul de mostenitor al tronului, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Imagini oficiale cu ducele de Cambridge jucandu-se in zapada cu sotia sa, Kate, sau pozand cu cei doi copii ai lor, George si Charlotte, au fost publicate luni avand drept comentariu al palatului textul: cei doi "spera ca oamenilor sa le placa aceste fotografii". Drept reactie, printul si-a atras o multime de comentarii deloc binevoitoare.

"Will lenesul isi duce familia la schi", titra pe prima pagina tabloidul The Sun. Cotidianul, simpatizant al monarhiei totusi, arata luna trecuta ca William a avut doar 122 de angajamente oficiale in 2015, fata de 341 ale bunicii sale de 89 de ani, regina Elisabeta a II-a.

Fara indoiala ca William, dornic sa traiasca si ca oamenii obisnuiti, are o slujba: este pilot de elicopter de salvare. Insa, potrivit Daily Mail, aceasta activitate ii ia numai 80 de ore pe luna.

Presa este nemultumita si de faptul ca William isi tine viata personala departe de ochii ziaristilor. Cu ocazia vacantei la schi, in loc sa convoace toata presa la o sedinta foto, a preferat sa recurga la fotograful unei agentii de presa prietene, palatul avand grija apoi sa difuzeze imaginile.

Retinerea lui William fata de presa este cunoscuta de multa vreme si se bazeaza pe faptul ca printul invinuieste partial ziaristii de moartea mamei sale, Diana, intr-un accident de masina la Paris, in 1997.

Insa asumarea obligatiilor publice tine de calitatea sa de membru al familiei regale si de mostenitor direct al tronului britanic, aminteste presa. "Contrapartida extraordinarului mod de viata al familiei regale este activitatea intensa si asumarea responsabilitatilor fata de contribuabilii care il finanteaza", apreciaza The Sun.

"Daca va continua sa rescrie regulile, presa va face acelasi lucru si atunci va vedea, ma tem, ce inseamna intruziunea pe care a indurat-o mama lui", scrie in editia online a Daily Mail fostul redactor sef Piers Morgan, de altfel un fervent monarhist.

Daily Express considera in schimb nu ca William ar fi lenes, ci ca doreste sa isi petreaca mult timp cu copiii. "William nu vrea sa fie un tata absent fiindca stie ce inseamna acest lucru", a declarat o sursa apropiata de familia regala in cotidianul mentionat.

Tot grija fata de copii l-a facut pe print sa plece din Londra si sa se stabileasca in Norfolk, departe de zgomotul mediatic.

De la nasterea lui George in iulie 2013 si cea a surorii sale, Charlotte, in mai 2015, au fost putine ocazii in care familia a fost fotografiata, preferand sa isi difuzeze propriile imagini dintre care unele facute de Kate.

Pana acum presa, avand in vedere si ce i s-a intamplat printesei Diana, s-a aratat mai degraba intelegatoare. Insa Neil Wallis, redactor sef al tabloidului care nu mai exista acum News of the World, avertizeaza in privinta cresterii "frustrarii". "Este clar ca publicul vrea sa continue povestea sa de dragoste cu acest tanar cuplu regal care, dupa mine, a salvat probabil casa Windsor in ultimii ani", a declarat el la radio BBC referindu-se la recastigarea popularitatii de catre familia regala de la casatoria lui William cu Kate.

Robert Jobson, cronicar monarhic la Evening Standard, crede ca nemultumirea presei reflecta supararea ca nu a descoperit locul unde isi petreceau vacanta William si familia. "Nu este vina familiei regale ca tabloidele au fost incapabile sa aiba informatia", a spus el la BBC.