Uniunea Europeana ar trebuie sa isi protejeze granitele externe, insa sa ii ajute in continuare pe refugiati deschizand rute legale pentru ei, a declarat cancelarul german Angela Merkel pentru postul public de radio SWR, informeaza Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Summitul de la Bruxelles la care au participat reprezentantii UE si Turcia "reprezinta un important pas inainte" in ceea ce priveste politica refugiatilor, a declarat Merkel, marti, pentru postul de radio SWR.

"Trebuie sa privim inainte (...)", a spus ea in interviu, facand apel, in acelasi timp, la un mai bun control al frontierei UE cu Turcia.

Merkel a laudat de asemenea pozitia comuna a liderilor UE la Bruxelles. "Toata lumea a spus ca trebuie sa ne protejam granitele externe, toata lumea a spus ca trebuie sa luptam impotriva migratiei ilegale, toata lumea a vorbit in favoarea misiunii NATO in Marea Egee si toata lumea a salutat noua propunere", a precizat aceasta.

In interviu, cancelarul a laudat proiectul de acord de a redirectiona imigrantii clandestini din Europa inapoi in Turcia, UE primind in schimb, cetateni sirieni din taberele turce de refugiati.

Acest acord ar reduce interesul imigrantilor de a apela la traficantii de fiinte umane, potrivit cancelarului, in contextul in care sirienii care incearca sa traverseze ilegal frontierele ar avea sanse reduse de a obtine azil.

"De aceea trebuie sa incercam sa deschidem rute legale pentru ei", a spus ea, evocand faptul ca mii de imigranti au murit incercand sa traverseze Marea Mediterana pentru a ajunge pe coastele europene.

Dupa ce liderii europeni "au primit cu bunavointa" propunerile Turciei, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca detaliile legale ale intelegerii anuntate marti vor fi agreate in cadrul unei reuniuni care va avea loc saptamana viitoare, in perioada 18-19 martie. "Suntem constienti ca acum avem o solutie", a declarat Tusk.