Cipru a anuntat marti ca se opune unei accelerari a procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, ceea ce risca sa complice eforturile UE de a ajunge la un acord cu Ankara in ceea ce priveste criza migrantilor, scrie AFP.

UE si Turcia au ajuns luni la un acord de principiu in cadrul summitului extraordinar de la Bruxelles, care prevede intensificarea eforturilor de cooperare pentru a stopa fluxul de migranti pe insulele grecesti.

Cele doua parti si-au acordat zece zile, pana la summitul european din 17 - 18 martie, pentru a detalia propunerile-surpriza avansate luni de Ankara, care a anuntat ca accepta readmisia pe teritoriul sau a tuturor migrantilor economici ajunsi clandestin pe insulele grecesti cu conditia ca UE sa se angajeze, pentru fiecare dintre ei, sa transfere un refugiat din Turcia pe teritoriul UE.

In contrapartida, Turcia cere trei miliarde de euro ajutor suplimentar pana in 2018, un regim fara vize pentru cetatenii sai care calatoresc in UE incepand cu finele lui iunie si deschiderea rapida a negocierilor pentru cinci noi capitole de aderare.

Guvernul cipriot-grec, nerecunoscut de Ankara, a blocat sase capitole-cheie ale acestor negocieri din 2009, inghetand de facto aderarea Turciei la UE. Dintre cele 35 de capitole de negociere, 14 au fost deschise si doar unul a fost inchis pana acum.

"In ceea ce priveste cererea Turciei de a deschide capitole blocate unilateral de Republica Cipru (...) presedintele isi manifesta ferm pozitia sa (...) potrivit careia deschiderea oricarui nou capitol necesita ca Turcia sa isi indeplineasca obligatiile", a afirmat marti purtatorul de cuvant al guvernului, Nicos Christodoulides.

Insula mediteraneana este divizata de la invadarea, in 1974, a partii sale nordice de catre Turcia, ca reactie la o lovitura de stat nationalista care viza atasarea insulei la Grecia si care a starnit ingrijorare in randul minoritatii turcofone din insula.

Speranta de a ajunge la un acord de pace a crescut dupa reluarea negocierilor dintre liderii ciprioti greci si turci in mai 2015, sub egida ONU.

Guvernul cipriot a recunoscut ca actuala criza migratorie afecteaza cel mai apropiat al sau, Grecia, si a multumit premierului Alexis Tsipras precum si altor lideri europeni pentru "intelegerea si sustinerea" fata de pozitia sa in ceea ce priveste aderarea Turciei.