Olanda a primit "toate informatiile disponibile Statelor Unite" pentru ancheta asupra prabusirii zborului MH17, care a fost doborat in iulie 2014 in estul Ucrainei, au anuntat luni anchetatorii dupa o intalnire cu rude ale victimelor, scrie AFP, citata de Agerpres.

Familiile si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu stadiul anchetei, in special dupa o controversa legata de presupusa lipsa de partajare de catre Washington a informatiilor sale.

"In legatura cu discutia care exista in continuare privind partajarea informatiilor de catre Statele Unite: toate informatiile disponibile care sunt disponibile si prezinta interes pentru ancheta au fost partajate", a dat asigurari coordonatorul anchetei penale, Fred Westerbeke.

Aproape 200 de rude ale victimelor au fost prezente la aceasta sedinta de informatii, "insa nu am avut sa le spunem mare lucru fara sa punem ancheta in pericol", a adaugat Fred Westerbeke, care lucreaza alaturi de anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia si Ucraina.

El a repetat ca se asteapta sa poata dezvalui la vara "locul exact al tirului si tipul de racheta".

Aproape doua treimi dintre cele 298 de persoane ucise la bordul avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura la 14 iulie 2014 de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, erau olandezi.

O ancheta internationala asupra cauzelor prabusirii zborului MH17, coordonata de Olanda, a afirmat in octombrie ca asupra avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines a fost trasa o racheta sol-aer de tip BUK de fabricatie ruseasca, dintr-o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi.

In paralel, ancheta penala, condusa de Fred Westerbeke, este in curs de a identifica persoanele care se fac vinovate de prabusirea avionului, insa numerosi experti se indoiesc ca autorii tirului cu racheta vor fi arestati si judecati vreodata.

La inceputul lunii martie, premierul olandez, Mark Rutte, a indemnat la rabdare dupa ce s-a aflat sub focul intrebarilor si criticilor unor parlamentari care s-au aratat intrigati de lentoarea anchetei.

Kievul si Statele Unite afirma ca avionul a fost doborat de separatisti prorusi sprijiniti de Moscova. Kremlinul neaga aceste acuzatii si sustine ca vina este a fortelor ucrainene, reaminteste AFP.