Partidul populist Alternativa pentru Germania (AFD), care si-a construit un discurs bazat pe criza refugiatilor, a inregistrat un avans spectaculos in alegerile locale din vestul tarii, care ar putea prefigura un nou succes in alegerile regionale de duminica, potrivit AFP.

Primele informatii arata ca AFD a inregistrat 13,2% dintre voturi in cadrul alegerilor municipale din statul regionale Hessen, scor prin care partidul a devenit a treia forta politica in acest land din vestul Germaniei.

Aceasta pozitie este in conformitate cu cea atribuita la nivel national de mai multe sondaje in ultimele luni.

In Hessen, unde AFP a iesit inclusiv pe locul doi in mai multe localitati, partidul conservator al cancelarului, CDU, ramane in frunte, cu 28,2%, un avans foarte mic in fata social-democratilor din SPD (28%). Cele doua partide guverneaza la nivel national alaturi de conservatorii bavarezi din CSU.

La Frankfurt, capitala financiara a Germaniei si sediul Bursei si al Bancii Centrale Europene (BCE), AFD a obtinut 10,3%, in spatele verzilor (15,2%, fata de 25,8% in 2011), social-democratii SPD (23,5%) si CDU (24,6%).

In conditiile in care politica de deschidere fata de migranti promovata de Angela Merkel este din ce in ce mai contestata in Germania, inclusiv in tabara sa conservatoare, alegeri regionale considerate esentiale sunt prevazute duminica viitoare in trei landuri: Saxonia-Anhalt (est), Baden-Wurttemberg(sud-vest) si Renania-Palatinat (vest).

Potrivit unui sondaj publicat luni de Bild, AFD este cotat pe locul trei in fiecare dintre cele trei landuri (19%, 12,5% si, respectiv, 9%).

Condus de Frauke Petry, Alternative fur Deutschland a fost creat in 2013 pe baza unei platforme anti-euro, in plina criza a datoriilor, dar ulterior s-a reorientat cu un discurs anti-imigratie.

In 2015, tara a inregistrat un flux de circa 1,1 milioane de solicitanti de azil.