Egiptul a acuzat oficialii exilati ai Fratiei Musulmane de a fi conspirat cu militantii Hamas - stabiliti in Gaza - pentru asasinarea prim-procurorului egiptean, Hisham Barakat, anul trecut, arestand in acest sens un numar de oameni considerati ca avand legaturi cu atacul, scrie The Guardian.

Barakat, unul dintre arhitectii actiunilor autoritatilor impotriva dizidentei, a fost omorat intr-o explozie in Cairo in iunie 2015. La acel moment, atacut nu a fost asumat de nicio entitate. Acesta a fost oficialul cu cel mai inalt rang asasinat de la violentele revolutiei din 2013, cand presedintele Mohamed Morsi, al Fratiei Musulmane, a fost inlaturat.

Ministrul de interne, Magdi Abdel Ghaffar, a spus duminica intr-o conferinta de presa ca atacul din iunie 2015 a fost ordonat de liderii celei mai vechi miscari islamiste din Egipt - momentan stabiliti in Turcia - in coordonare cu Hamas. Acesta a mai acuzat Hamas-ul de furnizarea materialelor explozive si de pregatirea atacatorilor.

"Hamas a antrenat, pregatit si supravegheat implementarea" atacului, a spus acesta in comunicatul sau. "Este vorba de o conspiratie foarte ampla ce a inceput cu mult timp in urma si continuata", a mai spus acesta.

Judecatori si alti oficiali de rang inalt au fost vizati de islamistii radicali de cand seful armatei Abdel Fatah al-Sisi l-a inlaturat pe Morsi in urma protestelor masive. Sisi, ce a castigat alegerile prezidentiale in anul urmator, a interzis Fratia Musulmana si a ordonat inchiderea a mii de sustinatori.

Barakat a reprezentat o figura detestata de opozitia egipteana deoarece, ca prim-procuror, a ordonat arestarea a zeci de mii de critici ai guvernului. Dintre multele dosare de acuzare controversate intentate de acesta, unele au dus la stabilirea pedepsei capitale pentru sute de asa-zisi sustinatori ai Fratiei Musulmane. Sustinatorii de dreapta l-au mai acuzat pe Barakat de faptul ca ar fi cedat sub presiunile politiei, prelungind detentia preventiva pentru dizidenti, chiar si atunci cand nu existau dovezi solide care sa ii incrimineze.

Purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri, a comentat acuzatiile facute duminica de oficialii egipteni, spunand ca sunt "fara temei si nu se gasesc in armonie cu eforturile exercitate pentru dezvoltarea relatiilor dintre Hamas si Cairo."