Guvernul conservator polonez a condamnat vineri decizia mai multor generali polonezi care ocupau posturi importante de a demisiona, cu cateva luni inaintea unor importante manevre care urmeaza sa fie desfasurate de NATO in Polonia si a summitului Aliantei Nord-Atlantice, prevazut pentru luna iulie la Varsovia, relateaza Agerpres.

"Cinci generali si-au prezentat demisia in ultimele zile", a confirmat televiziunii Polsat Szczepan Gluszczak, purtator de cuvant al comandamentului general al celor trei arme, fara sa le precizeze numele si functiile.

In absenta unui anunt oficial, presa citeaza printre demisionari pe seful statului major al Comandamentului general (distinct de Comandamentul operational), generalul Ireneusz Bartniak, precum si comandanti din armatele terestra, marina si fortele blindate si aeropurtate din aceeasi structura.

Motivele plecarii lor nu sunt clare, dar ministrul adjunct al apararii Bartosz Kownacki a oferit un inceput de explicatie criticandu-i pe generalii in cauza.

"Armata si imaginea Poloniei sunt mai importante decat opiniile politice", a declarat el.

"Avem in fata noastra manevrele Anaconda si summit-ul NATO la Varsovia si iata comandanti de nave care isi abandoneaza vasul", si-a exprimat regretul Kownacki, citat de agentia de presa poloneza PAP.

Anaconda-16 urmeaza sa reuneasca in iunie in Polonia 25.000 de militari ai NATO.

Adjunctul ministrului a deplans faptul ca "unii militari comunica cu superiorii lor prin media. Cred ca aceasta le confera cea mai negativa imagine", a adaugat el.

Potrivit fostului ministru al apararii Tomasz Siemoniak (membru al Platformei civice, din opozitie), "acesta nu este decat un inceput al avalansei. Ambianta eate foarte neplacuta" in armata.

Presa presupune ca demisiile ar putea fi o reactie la intentia afisata de noul ministru al Apararii, Antoni Macierewicz, un promotor incrancenat al luptei impotriva oricarei urme a epocii comuniste, de a bara cariera militarilor care s-au angajat in armata inainte de caderea comunismului in 1989 si, mai ales, a celor care s-au format in URSS.

Macierewicz , mana dreapta a liderului conservatorilor polonezi Jaroslaw Kaczynski, este si sustinatorul ipotezei unui atentat rusesc la originea prabusirii la Smolensk (Rusia) in 2010 a avionului in care au decedat presedintele Lech Kaczynski si intreaga delegatie poloneza.