Un grup de rebeli sirieni au preluat controlul vineri seara asupra unui pod la Al Tanaf, punct de trecere a frontierei cu Irakul vecin, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP si Agerpres.

Acesti rebeli au patruns pe teritoriul Siriei dinspre Iordania, unde s-au antrenat, dupa care s-au deplasat spre Al Tanaf a carui parte irakiana este controlata de luptatori din organizatia Statul Islamic (SI), potrivit acestui ONG care dispune de o vasta retea de informatori in Siria.

In luna mai, SI a cucerit integral orasul antic Palmira, dar si Al Tanaf, pana la acea data ultimul punct de trecere a frontierei dintre Siria si Irak aflat in mainile regimului Bashar Al-Assad. Bombardamente aeriene ale coalitiei conduse de Statele Unite au fortat insa retragerea luptatorilor SI din partea siriana a punctului de trecere, facilitand astfel inaintarea rebelilor, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

"Unii dintre acesti rebeli sunt originari din provincia Deir ez-Zor, din apropierea granitei cu Irakul, si au fost alungati din casele lor de SI, in timp ce altii vin de la Homs si Qalamoun", langa Damasc, a explicat el. De-a lungul frontierei siriano-irakiene SI mai controleaza punctul de trecere central si strategic de la Abu Kamal, iar rebelii kurzi pe cel de la Yarabiah, mai spre nord. In vara, SI a pierdut controlul, in folosul fortelor kurde, asupra punctului de trecere de la Tal Abyad, la granita dintre Siria si Turcia.