Uniunea Europeana a anuntat vineri ca a adaugat 16 persoane si 12 companii pe lista sa de sanctiuni, dupa recentele teste nucleare si balistice efectuate de Coreea de Nord, informeaza Reuters.

Miercuri, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a decis la randul sau impunerea de noi sanctiuni dure impotriva Phenianului. Un proiect de rezolutie prezentat de Statele Unite a fost adoptat in unanimitate, fiind sustinut inclusiv de China, singurul aliat al Coreei de Nord.

UE a introdus masuri restrictive impotriva Coreei de Nord in decembrie 2006. Consiliul European, care reprezinta cele 28 de state membre, a precizat ca extinderea de sanctiuni de vineri reprezinta o transpunere a votului ONU de miercuri.

Potrivit rezolutiei adoptate de ONU, toate transporturile de marfa care provin ori au ca destinatie Coreea de Nord vor trebui verificate. Saisprezece reprezentanti ai Coreei de Nord aflati in Siria, Iran si Vietnam au fost adaugati pe o lista cu sanctiuni, la fel ca 12 entitati nord-coreene. Pana acum, transporturile nord-coreene erau verificate doar daca existau suspiciuni.

Regimul Kim Jong-Un a efectuat, in 2016, un presupus test termonuclear si un test cu tehnologie balistica.