Oficiali americani din cadrul Pentagonului au minimalizat joi capacitatea Phenianului de a efectua lovituri nucleare, dupa declaratiile liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, legate de capacitatea tarii sale de a lovi "in orice moment", transmite AFP, citata de Agerpres.

"Analiza guvernului american nu s-a schimbat. Nu am vazut Coreea de Nord sa testeze sau demonstreze capacitatea sa de a miniaturiza o focoasa nucleara si monta pe o racheta balistica", a declarat un oficial american din Departamentul Apararii.

Un alt responsabil a exprimat acelasi scepticism privind capacitatea Phenianului de a lovi cu arme nucleare.

In orice caz, Statele Unite sunt pe deplin "increzatoare" in sistemul lor de aparare contra rachetelor balistice si in capacitatea sa de a contra eventuale atacuri nucleare ale Coreii de Nord, a subliniat acest responsabil.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat vineri ca arsenalul nuclear al tarii sale trebuie sa fie "pregatit in orice moment", ca reactie la rezolutia Consiliului de Securitate al ONU care inaspreste sanctiunile internationale impotriva Phenianului.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a impus miercuri o noua serie de sanctiuni severe impotriva Coreii de Nord dupa ultimele teste nuclear si balistic efectuate de regimul comunist.

Desi credibilitatea amenintarii nord-coreene nu a fost stabilita, Washingtonul invita Phenianul "sa se abtina de la actiuni provocatoare si o retorica ce agraveaza tensiunile", a avertizat un alt oficial american.

Regimul comunist trebuie sa se concentreze mai ales asupra "respectarii obligatiilor sale internationale si a angajamentelor", a mentionat el.

Coreea de Nord a efectuat pe 6 ianuarie al patrulea test nuclear, iar la 7 februarie a lansat o racheta, incalcand mai multe rezolutii ale Natiunilor Unite, aminteste AFP.