Algeria a atras atentia joi asupra unei noi interventii militare internationale in Libia si a reafirmat atasamentul sau fata de o solutie politica a crizei pe care o traverseaza tara vecina, scrie AFP, citata de Agerpres.

In 2011, Washingtonul, Parisul si Londra au lansat o operatiune militara in Libia sub mandat din partea ONU pentru a sustine insurgentii impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, inainte ca NATO sa preia comanda.

"Orice interventie militara in Libia va atrage mai multe distrugeri si pierderi de vieti omenesti", a declarat ministrul algerian de externe, Ramtane Lamamra, citat de agentia de presa APS.

In ultimele zile, s-au inmultit informatiile cu privire la prezenta unor membri ai fortelor speciale franceze, americane sau britanice in Libia, tara sfasiata de violente intre factiuni armate de la rasturnarea lui Gaddafi in 2011 si impartita intre doua autoritati rivale.

"Aventurile militare nu au nicio sansa sa duca la rezolvarea acestei probleme, nici in viitorul apropiat, nici pe termen lung. Algeria respecta dreptul Libiei de a instaura regimul pe care il considera potrivit pentru poporul sau", a adaugat Ramtane Lamamra.

Situatia de profunda instabilitate a favorizat implantarea gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), care detine controlul asupra orasului-port Syrte, la 450 de kilometri est de capitala Tripoli, si incearca sa isi extinda influenta.

Occidentalii, ingrijorati de implantarea SI, se arata pregatiti sa contribuie la restabilirea securitatii in Libia, cu conditia ca un guvern de uniune nationala sa solicite acest lucru. Instalarea acestui guvern, sprijinit de Organizatia Natiunilor Unite, se lasa asteptata, adauga AFP.