Parisul și Berlinul așteaptă din partea Kievului și a Moscovei "progrese reale" pentru solutionarea conflictului separatist din estul Ucrainei, cu o "consolidare" a armistițiului și evoluții politice, a afirmat joi seară, la Paris, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

"Ne întâlnim într-o fază critică a aplicării acordurilor de la Minsk" asupra procesului de pace, a declarat ministrul german de Externe cu puțin înainte de o reuniune cvadripartită cu omologii săi francez, Jean-Marc Ayrault, ucrainean, Pavlo Klimkin, și rus, Serghei Lavrov, anunta Agerpres.

"Vom spune foarte clar că timpul declarațiilor făcute din vârful buzelor a trecut. Trebuie să avansăm cu adevărat, în primul rând în consolidarea armistițiului și apoi în reluarea procesului politic. " Germania și Franța așteaptă de la Kiev și Moscova "să își asume un angajament în această seară. Trebuie sa existe progrese reale", a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Semnate în februarie 2015 în capitala Belarus pe baza medierii franco-germane și în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, acordurile de la Minsk prevăd o încetare a focului, precum și un ansamblu de măsuri politice, economice și sociale pentru a rezolva conflictul ucrainean care a făcut peste 9.000 de morți în aproape doi ani. De mai multe luni însă negocierile se află într-un punct mort.

În cursul unei vizite efectuate la Kiev pe 22 și 23 februarie, miniștrii francez și german de externe au îndemnat autoritățile ucrainene să continue reformele politice și, mai ales, să adopte urgent o lege electorală care să permită organizarea de alegeri locale în estul țării.

Kievul insistă însă asupra încetării complete a ostilităților ca o condiție prealabilă pentru organizarea acestui scrutin.

Ucraina și occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebelii proruși, lucru nerecunoscut niciodata de catre Moscova.