Efectele schimbarilor climatice asupra alimentatiei din ce in ce mai putin sanatoase ar putea provoca peste 500 de mii de decese suplimentare in intreaga lume pana in anul 2050, arata un studiu publicat de revista The Lancet, scrie The Guardian.

Studiul si-a propus sa evalueze modul in care incalzirea globala afecteaza calitatea alimentelor si arata ca vor fi disponibile mai putine fructe si legume, considerate vitale in combaterea bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si a cancerului prin regimul alimentar.

Autorii studiului au ajuns la concluzia ca efectul schimbarilor climatice asupra sanatatii este mai mare decat se credea.

Schimbarile climatice erau deja considerate de medici cea mai mare amenintare la adresa sanatatii in acest secol, din cauza inundatiilor, a secetei si a cresterii numarului de boli infectioase, cu potentialul de a anula 50 de ani de progres al omenirii.

Peter Scarborough, de la Universitatea Oxford, a explicat ca alte efecte ale schimbarilor climatice pot afecta un numar de oameni intr-un anumit moment, insa "Toata lumea in lume mananca, astfel ca micile schimbari din dieta se vor simti". "Efectele schimbarilor climatice asupra sanatatii vor fi mult mai mari decat ne-am asteptat. Reducerea emisiilor de carbon, imbunatatirea educatiei si disponibilitatea fructelor si legumelor ar reduce numarul deceselor", a adaugat el.

"Termenul de valabilitate al produselor alimentare va deveni de la an la an mai mare, ceea ce va face ca pietele mondiale de alimente sa devina mai imprevizibile. Fenomenele climatice extreme vor deveni mai frecvente, cum a fost cazul esecului recoltei de grau din Rusia, din anul 2010, care a afectat inclusiv preturile alimentelor din Marea Britanie. Efectele acestor evenimente asupra disponibilitatii produselor alimentare la nivel mondial si preturile vor fi resimtite in intreaga lume", mai arata autorii studiului.