Trei statuete mesopotamiene, vechi de mii de ani, au fost gasite abandonate intr-un centru de inregistrare a migrantilor din Slovenia, a informat miercuri politia slovena, potrivit AFP.

Descoperirea acestor statuete de alabastru a fost facuta inca din toamna, insa nu a fost divulgata mai devreme intrucat Departamentul pentru antichitati din cadrul Muzeului national din Slovenia trebuia mai intai sa le expertizeze, a precizat politia.

"Aceste obiecte s-au dovedit autentice, potrivit Muzeului, dosarul releva un trafic de bunuri culturale", a indicat un purtator de cuvant al politiei, Miran Sadl, pentru AFP.

Un expert al Muzeului, Peter Turk, a estimat ca cele trei statuete au circa 5.000 de ani si provin probabil dintr-un templu antic din Siria sau Irak, unde prosperau atunci civilizatiile sumeriene.

"Avand in vedere ca acestea nu au niciun semn de identificare sau de inventar, credem ca provin din sapaturi ilegale", a mai declarat purtatorul de cuvant al politiei, miercuri, pentru postul public de radio sloven.

UNESCO a denuntat in septembrie anul trecut ca in Siria si in Irak, tari bogate in vestigii antice, are loc un furt arheologic pe scara larga, destinat in principal finantarii jihadismului.

Statuetele au fost descoperite pe 4 noiembrie, abandonate intr-un cort din centrul pentru migranti din Gruskovje, la frontiera cu Croatia, unde migranti provenind din Orientul Mijlociu erau inregistrati.