Bogatii lumii au continuat sa-si dea banii pe super-yachturi si bunuri de lux anul trecut, in ciuda unui declin in averea lor totala, provocat de agitatia de pe pietele financiare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ultimului raport privind averile elaborat de Knight Frank, publicat miercuri, vanzarile de super-yachturi - barci cu lungime de peste 24 de metri - au urcat abrupt, cu peste 40%.

Bogatii au navigat cu acestea in destinatii mai indepartate decat pana de curand, precum Antarctica si zone din Asia, fata de porturile lor traditionale din Marea Mediterana si din Caraibe.

Numarul celor foarte bogati - persoane cu averi de peste 30 milioane de dolari a scazut cu 3% anul trecut.

Acum sunt 187.500 de oameni cu averi mai mari decat acest nivel, in scadere fata de cifra de 193.100, cifra inregistrata in 2014. Acesta a fost primul declin de la criza financiara ce a debutat in 2008.

Acestia controlau in 2015 o avere totala de 19.300 de miliarde de dolari, in scadere fata de 22.000 mld. dolari in anul anterior.

Corectia reflecta caruselul pe care au evoluat pietele de actiuni, prabusirea cotatiilor materiilor prime si incetinirea cresterii economice din China si din alte tari.

Numarul tuturor milionarilor in dolari de la nivel global a cazut de la 13,6 milioane in 2014 la 13,3 milioane anul trecut. Impreuna, ei detin active in valoare de 66.000 de miliarde, adica mai mult decat valoarea insumata a tuturor actiunilor din lume.

Dar raportul apreciaza ca acest declin in privinta numarului de milionari este doar ceva trecator si prognozeaza ca pana in 2025 vor fi mai mult de 18 milioane de astfel de persoane.

Asa-numitele investitii-hobby precum opere de arta, masini, timbre si bijuterii raman populare printre cei super-bogati.

Indicele Knight Frank privind arta a crescut, modest, cu patru procente anul trecut, dar in marile case de licitatii ale lumii s-au stabilit o serie de recorduri.

Tabloul "Les Femmes d’Alger”, pictat de Pablo Picasso a stabilit un nou record pentru o pictura vanduta la licitatie, dupa ce a fost adjudecat cu peste 179 de milioane de dolari, iar "Reclining Nude” a lui Amedeo Modigliani s-a vandut pentru 170 mil. dolari unui cumparator din Shanghai.

Valoarea masinilor de colectie a urcat cu 17% anul trecut, in timp ce in sectorul monedelor avansul a fost de 13%.

Aceste cresteri au fost consemnate in conditiile unei scaderi de circa 5 procente a celui mai important indice bursier de la Londra FTSE100 si a unui avans de doar 1% al preturilor proprietatilor rezidentiale londoneze de lux.

“Desi nicio masina clasica nu a reusit sa bata recordul stabilit de Bonhams in 2014, cand a vandut la licitatie un Ferrari 250 GTO Berlinetta din 1952 pentru 38 mil. dolari, opt din cele 25 de masini care s-au vandut cu peste 10 milioane de dolari la licitatie vreodata au fost adjudecate in 2015” a declarat Andrew Shirley, editorul raportului despre averi.

Vinurile si ceasurile de lux au consemnat scumpiri medii de 5%.

Un miliardar din Hong Kong a stabilit un nou record pentru o piatra pretioasa sau bijuterie cand a platit 48,48,4 milioane de dolari pentru “Blue Moon”, diamant albastru-deschis rar adjudecat la o licitatie Sotheby’s din Geneva in noiembrie.

Cu o zi inainte, miliardarul platise 28,5 mil. dolari pentru un diamant roz vandut la casa Christie’s.

Valoarea vinurilor Bordeaux de investitie a scazut ca rezultat al scaderii abrupte a cererii din China, dar a inceput sa-si revina, spune Nick Martin de la Wine Owners.

Chiar si valoarea mobilei, care a avut in general un an destul de prost, a stabilit un nou record de licitatie pentru un producator in viata cand un divan Lockheed Lounge realizat de designerul australian Marc Newson s-a adjudecat pentru 2,4 milioane de lire sterline in aprilie 2015.