Un cutremur de suprafata puternic cu magnitudinea de 7,8 a lovit coasta de vest a insulei indoneziene Sumatra, informeaza institutia de supraveghere geologica a Statelor Unite (USGS), citata de Reuters.

Cutremur la vest de SumatraFoto: USGS

UPDATE 16.35 Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de salvare, "sunt unii care au decedat". Acesta nu a precizat numarul exact, dar eforturile de salvare sunt ingreunate de caderea noptii.

Epicentrul cutremurului a fost la 808 kilometri sud-vest de Padang, a transmis USGS. Acesta a avut loc la 10 kilometri adancime.

Indonezia a emis o avertizare de tsunami pentru Sumatra de vest si de Nord si pentru Aceh, la fel a facut si Australia pentru coasta sa vestica, ulterior aceste avertizari fiind ridicate.

Primele informatii nu au mentionat victime sau daune materiale, dar cu cat un cutremur este la adancime mai mica, cu atat este mai probabil sa cauzeze distrugeri.

USGS a anuntat initial ca magnitudinea este de 8,2, reducand-o succesiv apoi la 8,1, la 7,9 si 7,8.

Indonezia, lovita dur de tsunamiul din Oceanul Indian in 2004, este pe asa-numitul "Inel de foc al Pacificului", o zona seismica activa unde diferite placi se intalnesc si creeaza un numar mare de cutremure si vulcani.

Cutremurul din 2004 a avut magnitudinea de 9,1 si a provocat moartea a 230.000 de persoane in 14 tari, cea mai lovita fiind Indonezia, unde s-au consemnat 127.000 de victime.