Statele Unite vor suferi atacuri informatice care vor viza afectarea marilor infrastructuri, similare celor suferite de reteaua electrica ucraineana in decembrie, a avertizat marti seful agentiei americane de informatii NSA, amiralul Michael Rogers, citat de AFP.

"Singura optiune este cand, nu daca" Statele Unite vor fi vizate de un "comportament distrugator impotriva infrastructurilor cheie", asemanator cu ceea ce s-a intamplat in Ucraina la finele lui 2015, a spus amiralul Rogers, in California, intr-o dezbatere legate de securitatea pe internet.

Reteaua electrica din Ucraina a suferit in 23 decembrie un atac cibernetic care a aruncat in intuneric pentru mai multe ore o mare parte a regiunii Ivano-Frankivsk (vest).

Acest atac "foarte elaborat" viza atat "punerea la pamant a retelei" electrice cat si "incetinirea procesului de restabilire a curentului", atincipand solutiile ce putea fi aplicate de societatea electrica, a explicat acesta.

"Acum sapte saptamani, a fost Ucraina. Dar nu este ultima oara cand vedem asta si acest lucru ma ingrijoreaza", a spus el.

Amiralul Rogers este atat seful NSA cat si comandantul comandamentului american cibernetic, o forta care va dispune in curand de 6.000 de soldati specializati in razboiul informatic, cu scopul de a apara retelele americane dar si de a ataca retelele adversarilor.

Administratia Obama prupune majorarea cu 15,5% a bugetului dedicat razboiului informatic in bugetul pentru aparare in 2017, la 6,7 miliarde de dolari, respectiv un pic peste 1% din bugetul total al apararii americane.