Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni ca actuala criza a refugiatilor cu care se confrunta Uniunea Europeana este de ordin "mondial", si nu doar de dimensiune "regionala" pentru tarile din Europa si Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

"Statele Unite considera ca criza refugiatilor este mondiala (...) Nu este doar o provocare regionala (...) Este un test pentru noi toti", a declarat John Kerry in cursul unei conferinte de presa, organizata in comun cu omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier.

Seful diplomatiei de la Washington a recunoscut ca "Iordania, Libanul si Turcia sunt primele care resimt impactul" afluxul de refugiati sirieni, pentru ca ofera adapost de peste patru ani milioanelor de persoane care au fugit din fata conflictului care le devasteaza tara. "Este insa o provocare mondiala si nu este problema altcuiva", a insistat demnitarul american care actioneaza de cateva luni pentru o reglementare diplomatica a razboiului din Siria, in special negociind impreuna cu Rusia un acord de incetare a focului, intrat sambata in vigoare in Siria, precum si transportul de ajutoare umanitare de catre ONU catre zeci de mii de sirieni.

Statele Unite se afla sub presiune pentru a prelua conducerea unei eventuale reglementari internationale de urgenta a crizei refugiatilor sirieni in Europa, in caz contrar, avertizeaza expertii, existand pericolul prabusirii tarilor din Orientul Mijlociu si a Uniunii Europene.