Casa Alba a dat asigurari luni ca nu este surprinsa de eventualele incalcari ale armistitiului din Siria, dar a subliniat ca este prea devreme pentru a trage concluzii in legatura cu evolutia situatiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Stim ca exista informatii potrivit carora au loc incalcari", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Josh Earnest, reamintind ca executivul se astepta ca punerea in aplicare a acordului de incetare a focului sa fie dificila.

Presedintia americana a stabilit cine si-a incalcat angajamentele si, in special, daca Moscova, aliat al Damascului, si-a respectat promisiunea? "In acest stadiu, este prea devreme sa ne exprimam in legatura cu acest subiect", a raspuns Josh Earnest. "Exista o metoda, un mecanism pentru a verifica aceste informatii si a stabili daca toti cei care au semnat isi respecta angajamentele", a continuat el.

"Vom continua sa supraveghem situatia indeaproape", a adaugat purtatorul de cuvant, insistand asupra importantei dimensiunii umanitare a armistitiului. Dorind sa profite de acest armistitiu fara precedent in aproape cinci ani de razboi, care exclude gruparile jihadiste, ONU a anuntat ca va acorda asistenta in urmatoarele cinci zile unui numar de 154.000 de persoane aflate in localitati siriene asediate de beligeranti.

"A putea transporta alimente, apa si materiale medicale spre anumite comunitati este de o importanta capitala si ar putea salva vieti" omenesti, a insista Josh Earnest. Luni, o serie de bombardamente si tiruri limitate au incalcat incetarea ostilitatilor care se aplica in zonele de lupta intre regim si rebeli marginalizati de ascensiunea in putere a gruparilor jihadiste ca Statul Islamic si Frontul Al Nosra.