Responsabili cu rang inalt din cadrul Pentagonului au discutat luni prin videoconferinta cu oficiali ai Ministerului rus al Apararii despre securitatea operatiunilor lor aeriene in Siria, a informat Washingtonul, potrivit AFP si Agerpres.

Statele Unite si Rusia au cazut de acord in octombrie sa faca schimb de informatii legate de zborurile lor militare in Siria, pentru a evita orice ciocnire sau incident armat intre avioanele lor.

Acordul prevede discutii periodice intre cele doua ministere de resort cu scopul de a perfectiona procedurile utilizate de militari pentru comunicatiile intre ei. Discutia capata o importanta deosebita in contextul in care sambata a intrat in vigoare in Siria un armistitiu negociat de Moscova si Washington. Potrivit insa purtatorului de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, conversatia s-a centrat "doar" pe securitatea zborurilor, chestiunea armistitiului nefiind abordata.

Consultari separate, diplomatice si nemilitare, sunt in curs de desfasurare cu partea rusa cu privire la acordul de incetare a focului in Siria, a informat Pentagonul. In ciuda insistentelor repetate ale Moscovei, sustinute de tari ca Franta, Statele Unite refuza categoric sa stabileasca o cooperare militara cu Rusia asupra Siriei, din cauza divergentelor strategice care le separa. Statele Unite reproseaza Rusiei ca in Siria cauta inainte de toate sa sprijine regimul presedintelui Bashar Al-Assad, si nu sa lupte impotriva gruparii Statul Islamic (SI).

Luni dimineata, secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a reamintit ca acordul de incetare a focului nu are niciun impact asupra operatiunilor coalitiei conduse de SUA contra gruparii SI. "Cu siguranta, nu exista o incetare a ostilitatilor" in aceasta privinta, a subliniat el. Operatiunile impotriva extremistilor radicali din cadrul organizatiei SI si Frontului Al Nosra, ramura Al Qaida in Siria, nu sunt afectate de armistitiu, mai scrie AFP.