Mihail Gorbaciov i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa construiasca o "democratie reala" in Rusia, ultimul lider sovietic apreciind ca nu este normal ca toate deciziile sa fie luate de o singura persoana, consemneaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

"Nu se poate ca toate deciziile sa apartina unei singure persoane. Nimeni nu detine monopolul adevarului", a subliniat Gorbaciov intr-un articol publicat luni de cotidianul Novaya Gazeta.

Ultimul presedinte al Uniunii Sovietice va implini saptamana aceasta varsta de 85 de ani. In articol el considera evident faptul ca actualul model de gestiune al Rusiei nu functioneaza, indiferent ca vorbim despre politica sau economie.

"Nu avem propuneri alternative. Nu vin oameni noi. Trebuie sa revenim pe drumul democratiei reale. Aceasta este ceea ce ne lipseste cel mai mult: democratia", subliniaza Gorbaciov. El s-a aratat "convins" ca "fara participarea activa a oamenilor la gasirea de solutii nu se poate iesi din cercul vicios al problemelor cu care se confrunta tara".

Totusi, Gorbaciov a estimat ca unele concepte promovate de Vladimir Putin dupa sosirea sa la putere, cum ar fi cel al "democratiei dirijate" sau cel al "puterii verticale", au stabilizat atunci situatia Rusiei, mai ales in ce priveste economia. Dar, "trebuie sa depasim tendintele autoritare in politica interna", a insistat el. "Situatia intr-adevar s-a stabilizat. Dar s-au adus prejuducii democratiei reale, Parlamentului, unor tribunale si presei independente", a explicat in continuare fostul presedinte.

El a admis insa ca pana la un punct stabilizarea economiei s-a datorat preturilor ridicate ale petrolului si gazelor pe piata internationala, situatie care acum s-a schimbat radical odata cu prabusirea acestor preturi, fapt ce a condus la o recesiune majora in Rusia.

In acest context, Gorbaciov a atras atentia ca depasirea crizei economice actuale nu se poate face prin instigarea la diviziune in societatea rusa, dand exemplul diviziunii dintre "patrioti si liberali". "Nu trebuie sa cautam nici dusmani, nici o coloana a cincea si nici agenti straini. Trebuie sa fim uniti pentru obiective comune. Cred ca este posibil. Cred in Rusia", a conchis ultimul presedinte sovietic.

De altfel, opiniile sale fata de politica interna promovata de Putin au fost foarte critice in ultimii ani, insa i-a laudat politica externa, in special actiunile din Ucraina si Siria.

In urma protestelor antiguvernamentale ce au urmat alegerilor de la sfarsitul anului 2011, scrutin la care se presupune ca au existat fraude masive, Gorbaciov a cerut deschis demisia autoritatilor. In replica, Putin i-a spus atunci ca pe vremea cat a condus URSS ar fi trebuit sa lupte "pentru integritatea teritoriala a statului nostru intr-un mod mai insistent, consecvent si curajos, nu sa-si ascunda capul in nisip, lasandu-si posteriorul la vedere".

Intr-un interviu televizat dat cu o zi inaintea publicarii articolului din Novaya Gazeta, Gorbaciov a spus ca, in pofida varstei sale, nu va sta departe de politica si a avertizat ca lumea traverseaza la ora actuala o perioada periculoasa care ar putea duce cel putin la un nou "razboi rece".