Aliatii reformatori ai presedintelui iranian Hassan Rohani au obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare desfasurate vineri in Iran, unde prezenta la vot a fost de 60%, fiind primul scrutin organizat de la semnarea acordului nuclear de anul trecut, relateaza Mediafax citand BBC News.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Dupa numararea a 90% dintre buletinele de vot, candidatii reformatori ar urma sa obtina toatele cele 30 de locuri in circumscriptiile din capitala.

Milioane de iranieni au mers la urne vineri pentru a alege noii membri ai Parlamentului, care candideaza pentru cele 290 de locuri, dar si cei 88 de membri ai Adunarii Expertilor, care va decide succesorul liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, in varsta de 76 de ani, cu probleme cardiace.

Potrivit primelor rezultate, fostul presedinte iranian, Akbar Hashemi Rafsanjani, un conservator moderat, si presedintele in functie, Hassan Rohani, ar fi obtinut cele mai multe voturi in cadrul Adunarii Expertilor, alcatuita in general din clerici seniori.

alegerilor parlamentare din Teheran sunt importante, deoarece parlamentarii alesi in circumscriptiile din capitala sunt cei care impun directia politica a Parlamentului, subliniaza analistii. Insa reformatorii au obtinut rezultate bune si in circumscriptiile din afara capitalei.

Rohani a declarat sambata ca rezultatele de la alegerile de vineri au oferit guvernului mai multa credibilitate.

"Competitia s-a incheiat. E timpul sa deschidem un nou capitol in domeniul dezvoltarii ecomonice in baza capacitatilor interne si a oportunitatilor internationale", a declarat Rohani, citat de agentia de stiri Irna.

Reformatorii care militeaza pentru dezvoltarea relatiilor pe plan extern si a cresterii gradului de libertate din tara spera sa obtina influenta in structurile dominate de conservatori.

Dintre cei peste 12.000 de candidati, doar jumatate au fost eligibili pentru a candida.