Intreaga populatie masculina adulta a unui sat din sudul Iranului a fost executata pentru infractiuni legate de droguri, potrivit vicepresedintei pentru Femei si Familie din Iran, informeaza The Guardian.

Cazul a iesit la lumina saptamana aceasta dupa ce Shahindokht Molaverdi a dezvaluit intr-un interviu acordat agentiei de presa semi-oficiala Mehr, comentarii rare din partea unui oficial guvernamental care evidentiaza rata ridicata de executii ale traficantilor de droguri din tara.

"Avem un sat in provincia Sistan si Beluchistan in care fiecare barbat a fost executat", a spus aceasta , fara a da numele numele localitatii si fara a preciza daca executiile au avut loc in acelasi timp sau de-a lungul unei perioade mai mari de timp.

"Copiii lor sunt potentiali traficanti de droguri, pentru ca vor dori sa se razbune si sa obtina bani pentru a intretine familia. Nu exista niciun sprijin pentru oamenii acestia", a declarat oficialul iranian.

Molaverdi a aratat ca administratia presedintelui Hassan Rohani a relansat programe de sprijin al familiilor care fusesera taiate inainte, acesta miscare facand parte din planul national de dezvoltarea a tarii. "Credem ca, daca nu ii sprijim pe acesti oameni, vor fi predispusi la criminalitate, de aceea societatea este responsabila pentru familiile celor executati", a adaugat oficialul iranian.

Potrivit Amnesty International, Iranul are in continuare o rata a executiilor prolifica, fiind intrecuta doar de China. In 2014, cel putin 753 de persoane au fost spanzurate in Iran, dintre care mai mult de jumatatepentru infractiuni privind drogurile. In 2015, Amnesty a declarat ca a inregistrat "o rata de executie uimitoarea" in republica islamica "aproape 700 de oameni fiind executati numai in prima jumatate a anului".

Activistii au cerut in mod repetat Oficiului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC), sa opreasca finantarea campaniei anti-drog a Iranului pana cand Teheran renunta la utilizarea pedeapsei capitale pentru infractiunile din aceasta categorie. Anul trecut a iesit la suprafata ca agentia anti-drog a ONU finaliza un pachet de finantare in valoare de mai multe milioane de dolari, inclusiv bani europeni, pentru programele de combatere a traficului de narcotice desfasurate de Iran, in pofida ratei de executie ridicate a traficantilor de droguri.

Noul program UNODC pentru Iran, in valoare de 20 milioane dolari, a fost semnat la inceputul anului 2016, a declarat Reprieve.